Da li je organska hrana najbolji izbor za mene?
Dobro je znati činjenice o organskim i neorganskim proizvodima. Ovo vam može pomoći da donesete informisane, zdrave odluke.
Neki ljudi vide organske proizvode kao zdraviju, zeleniju opciju. Zapamtite, nijedna vrsta hrane nije čarobno rešenje za vaše zdravlje. Morate razmotriti da li je organska hrana prava za vas i vašu porodicu. Evo šta treba da znate?
Da li je organska hrana najbolji izbor za mene?
Da li je organska hrana nutritivno vrednija?
Uglavnom, ali ovo nije zlatno pravilo. Organska hrana ima različite nutritivne vrednosti. Neki proizvodi su hranljiviji od neorganskih, ali ne uvek. Drugi imaju istu vrednost. Na primer, organsko voće i povrće može imati više minerala. To je zbog načina na koji se uzgajaju organski proizvodi. Međutim, neka neorganska hrana može biti obogaćena i hranljivija od organske hrane – sve zavisi od načina proizvodnje.
Da li organska hrana sadrži veštačke sastojke?
Ovo je glavna razlika između organske i neorganske hrane. Hormoni rasta, sintetički sastojci i pesticidi su uobičajeni u hrani. Oni mogu izazvati dugoročne zdravstvene efekte, ali lekari još uvek ne znaju dovoljno da bi to rekli sa sigurnošću. Neki ljudi veruju da konzumiranje organske hrane može smanjiti rizik od budućih zdravstvenih problema.
Da li organska hrana sadrži konzervanse?
Organska hrana nema konzervanse. Takođe nemaju hemikalije i veštačke arome. Organska oznaka ne garantuje bolji ukus ili svežinu, ali upravo zbog toga što ne sadrži ovakve dodatke često će vam se dogoditi da pomislite: ovo ima ukus pravog povrća.
Organska hrana je bolja za planetu
Organska poljoprivreda jeste dobra za životnu sredinu. Smanjuje zagađenje, štedi vodu i resurse i smanjuje eroziju tla. Organski farmeri ne koriste pesticide. Oni stoci obezbeđuju humanije uslove za život. Organska hrana se često prodaje u lokalnim prodavnicama. Ovo smanjuje zagađenje voda širom planete.
Organska hrana se brže kvari i skuplja je
Istina. Organski proizvodi ne traju toliko dugo kao neorganska hrana. To je zato što ne sadrže konzervanse. Organska hrana, posebno proizvod, može se brže pokvariti.
Organska hrana košta više od neorganske hrane. To je zbog veće cene organske poljoprivrede i ograničenih zaliha. Kako sve više ljudi koristi organske proizvode, cene će se verovatno smanjiti.