Važan izbor: organsko ili konvencionalno voće i povrće?
Voće i povrće nam je neophodno u ishrani, kako god da je uzgajano. slažu se stručnjaci. Istraživanja dopunjavaju da je organska hrana definitivno zdravija, ali, kao što znamo, ona je i skuplja. Kada birate organske ili konvencionalne proizvode, nema jednostavnog poređenja, čak ni ako se radi o – jabukama.
Da li je organsko voće zdravije?
Međutim, u novoj studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Microbiology, istraživači su otkrili da kada se upoređuju konvencionalno uzgajane jabuke sa organskim postoje bitne razlike. Organske jabuke sadrže znatno raznovrsniju populaciju bakterija.
„Povrće i voće, posebno kada se konzumiraju sirovi, predstavljaju najvažniji izvor za raznoliku mikrobnu zajednicu, a ona je neophodna za zdrav mikrobiom creva i naš imuni sistem“, podseća Birgit Waserman, doktorant na Tehnološkom univerzitetu u Gracu i autor pomenute studije.
Kada su razmišljali na koje voće da se skoncentrišu dok budu proučavali tip uzgoja, kvalitet dobijenog voća i njihovu vezu, rešili su da to budu jabuke, pre svega jer je njihova upotreba jako raširena. U 2018. uzgajano je oko 83 miliona jabuka i proizvodnja nastavlja da raste.
U poređenju organskih i konvencionalnih jabuka, otkriveno je da ne samo da organski proizvedene jabuke imaju razvnovrsnije sojeve dobrih bakterija, već da one sadrže i Lactobacillus – važan probiotik.
Nasuprot tome, konvencionalne jabuke su sadržale potencijalno patogene bakterije poput Escherichie ili Shigelle, za koje se zna da izazivaju simptome trovanja hranom kao što su dijareja i grčevi.
Zaključak se nameće sam: organske jabuke su bolje za naša creva. Ali, istraživači koji potpisuju studiju upozoravaju da to baš i nije tako jednostavno presuditi. Debata o organskom i konvencionalnom voću i povrću prvenstveno se fokusira na četiri aspekta: ishranu, uticaj na životnu sredinu, troškove za potrošače i pesticide.
U zavisnosti od toga koliko su ovi faktori važni za vas, trebalo bi da informišete i izbarete tip voća i povrća koje želite da kupujete.
Da li je organska hrana oslobođena pesticida?
Organskom označavamo hranu koja se uzgaja u skladu sa određenim smernicama: vrste pesticida koji se mogu koristiti, aditivi u zemljištu i način na koji se uzgajaju životinje su vrlo strogo određeni.
Konvencionalno se odnosi na modernu, industrijsku poljoprivredu koja uključuje upotrebu hemijskih đubriva, pesticida i genetski modifikovanih organizama.
Neke studije su otkrile da organski proizvodi verovatno nisu hranljiviji od konvencionalnih, ali će smanjiti izloženost pesticidima i štetnim bakterijama. Međutim, to ne znači da su organski proizvodi potpuno bez pesticida – nisu.
U vaš izbor treba da uključite i druge faktore, kao što je vaše zdravstveno stanje, trudnoća ili druga hronična stanja. Naučne studije rađene poslednjih godina razmatrale su prevalenciju izloženosti pesticidima među trudnicama, kao i potencijal da prenatalna izloženost pesticidima dovede do intelektualnih teškoća i poremećaja autističnog spektra.
Od pomoći može da bude i saznanje u kojim vrstama voća ili povrća se najčešće koriste pesticidi.
Najviše pesticida pronalaženo je u:
jagodama
spanaću
kelju
nektarinama
jabuka,a
Ako želite proizvode sa najmanjom količinom izloženosti pesticidima, posegnite za:
avokadom
kukuruzom
ananasima
smrznutim slatkim graškom
lukom
A šta je sa cenom organske hrane?
Organska hrana očigledno može ponuditi neke zdravstvene dobrobiti, ali će takođe koštati više, a to je ključno za većinu porodica.
Studija uporednih cena organskih i konvencionalnih namirnica pokazala je da su, recimo, organske jabuke u proseku skuplje od 20 do 60 posto, a mleko od 20 do 64 procenta. Jagode i tikvice? Ako su organske, koštaju duplo više.
Ukratko, izbor: konvencionalne ili organski proizvodi mora da se bazira na ravnoteži želja i mogućnosti. Ali jedno je sigurno: trebalo bi da jedete više voća i povrća bez obzira na to kako se uzgajaju.