Važan izbor: organsko ili konvencionalno voće i povrće?

by | februar 13, 2023
organsko ili koncencionalno voće

Voće i povrće nam je neophodno u ishrani, kako god da je uzgajano. slažu se stručnjaci. Istraživanja dopunjavaju da je organska hrana definitivno zdravija, ali, kao što znamo, ona je i skuplja. Kada birate organske ili konvencionalne proizvode, nema jednostavnog poređenja, čak ni ako se radi o  – jabukama.

Da li je organsko voće zdravije?

Međutim, u novoj studiji objavljenoj u časopisu  Frontiers in Microbiology, istraživači su otkrili da kada se upoređuju konvencionalno uzgajane jabuke sa organskim postoje bitne razlike. Organske jabuke sadrže znatno raznovrsniju populaciju bakterija.

„Povrće i voće, posebno kada se konzumiraju sirovi, predstavljaju najvažniji izvor za raznoliku mikrobnu zajednicu, a ona je neophodna za zdrav mikrobiom creva i naš imuni sistem“, podseća Birgit Waserman, doktorant na Tehnološkom univerzitetu u Gracu i autor pomenute studije.

Kada su razmišljali na koje voće da se skoncentrišu dok budu proučavali tip uzgoja, kvalitet dobijenog voća i njihovu vezu, rešili su da to budu jabuke, pre svega jer je njihova upotreba jako raširena. U 2018. uzgajano je oko 83 miliona jabuka i proizvodnja nastavlja da raste.

U poređenju organskih i konvencionalnih jabuka, otkriveno je da ne samo da organski proizvedene jabuke imaju razvnovrsnije sojeve dobrih bakterija, već da one sadrže i Lactobacillus – važan probiotik.

Članak se nastavlja posle reklama

Nasuprot tome, konvencionalne jabuke su sadržale potencijalno patogene bakterije poput Escherichie ili Shigelle, za koje se zna da izazivaju simptome trovanja hranom kao što su dijareja i grčevi.

Zaključak se nameće sam: organske jabuke su bolje za naša creva. Ali, istraživači koji potpisuju studiju upozoravaju da to baš i nije tako jednostavno presuditi. Debata o organskom i konvencionalnom voću i povrću prvenstveno se fokusira na četiri aspekta: ishranu, uticaj na životnu sredinu, troškove za potrošače i pesticide.

U zavisnosti od toga koliko su ovi faktori važni za vas, trebalo bi da informišete i izbarete tip voća i povrća koje želite da kupujete.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li je organska hrana oslobođena pesticida?

Organskom označavamo hranu koja se uzgaja u skladu sa određenim smernicama: vrste pesticida koji se mogu koristiti, aditivi u zemljištu i način na koji se uzgajaju životinje su vrlo strogo određeni.

Konvencionalno se odnosi na modernu, industrijsku poljoprivredu koja uključuje upotrebu hemijskih đubriva, pesticida i genetski modifikovanih organizama.

Članak se nastavlja posle reklama

Neke studije su otkrile da organski proizvodi verovatno nisu hranljiviji od konvencionalnih, ali će smanjiti izloženost pesticidima i štetnim bakterijama.  Međutim, to ne znači da su organski proizvodi potpuno bez pesticida – nisu.

U vaš izbor treba da uključite i druge faktore, kao što je vaše zdravstveno stanje, trudnoća ili druga hronična stanja. Naučne studije rađene poslednjih godina razmatrale su prevalenciju izloženosti pesticidima među trudnicama, kao i potencijal da prenatalna izloženost pesticidima dovede do intelektualnih teškoća i poremećaja autističnog spektra.

Od pomoći može da bude i saznanje u kojim vrstama voća ili povrća se najčešće koriste pesticidi.

Najviše pesticida pronalaženo je u:

jagodama
spanaću
kelju
nektarinama
jabuka,a

Članak se nastavlja posle reklama

Ako želite proizvode sa najmanjom količinom izloženosti pesticidima, posegnite za:

avokadom
kukuruzom
ananasima
smrznutim slatkim graškom
lukom

A šta je sa cenom organske hrane?

Organska hrana očigledno može ponuditi neke zdravstvene dobrobiti, ali će takođe koštati više, a to je ključno za većinu porodica.

Studija uporednih cena organskih i konvencionalnih namirnica pokazala je da su, recimo, organske jabuke u proseku skuplje od 20 do 60 posto, a mleko od 20 do 64 procenta. Jagode i tikvice? Ako su organske, koštaju duplo više.

Ukratko, izbor: konvencionalne ili organski proizvodi mora da se bazira na ravnoteži želja i mogućnosti.  Ali jedno je sigurno: trebalo bi da jedete više voća i povrća bez obzira na to kako se uzgajaju.

Članak se nastavlja posle reklama

 

LuckyBussines/GettyImagesPlus