14 svakodnevnih namirnica za bolje pamćenje

by | mart 4, 2024
hrana za dobro pamćenje

Da li postoji hrana za dobro pamćenje? Zdrava ishrana je važna za opšte blagostanje, ali može biti još korisnija u prevenciji i usporavanju napredovanja Alchajmerove bolesti.

Dijeta nije jedini faktor prevencije; moraju se uzeti u obzir i drugi faktori kao što su genetika, stres i mentalna stimulacija. Jedenje ove hrane za mozak, zajedno sa redovnim obrascima spavanja, upravljanjem stresom i uključivanjem mentalne stimulacije, poput rešavanja zagonetki ili učenja novog jezika, može biti deo održavanja odličnog mentalnog zdravlja. Jedite ovu najbolju „hranu za mozak“ koja potencijalno poboljšava pamćenje.

1. Orašasti plodovi i semenke suncokreta

Orašasti plodovi poput oraha, badema i kikirikija, kao i semenke suncokreta i bundeve, hrana su za mozak sa visokim sadržajem proteina i omega masnih kiselina. Protein je druga po veličini supstanca u mozgu, iza vode, pa je važno hraniti mozak hranom bogatom proteinima. Proteini pomažu neuronima u mozgu da međusobno komuniciraju pomoću neurotransmitera koji se sastoje od aminokiselina. Aminokiseline se takođe nalaze u proteinima, a da ne spominjemo da su bogate omega-3 i 6 masnim kiselinama. To su esencijalne masti koje naše telo ne proizvodi, ali koje moramo da konzumiramo. Omega masne kiseline pomažu u izgradnji ćelija za održavanje normalnog funkcionisanja mozga, a takođe pomažu u očuvanju novih uspomena stvaranjem sinapsi ili veza unutar mozga.

2. Pasulj

Pasulj je bogat vlaknima, vitaminima B i omega masnim kiselinama. Vlakna pomažu u održavanju osećaja sitosti duže i pomažu u postepenom oslobađanju šećera, pomažući koncentraciji i pamćenju kako biste mogli stabilno da radite tokom dana. Vitamini B pomažu u pretvaranju hemijskog jedinjenja homocistein u druge važne hemikalije u mozgu, poput acetilholina, koji pomaže u stvaranju novih uspomena. I naravno, omega masne kiseline su neophodne za razvoj mozga i održavanje njegove vitalne aktivnosti.

3. Borovnice

Borovnice i druge tamne bobice bogate su antioksidansima koji štite od slobodnih radikala, što ih čini jednom od moćnih namirnica za mozak. Takođe pomažu u borbi protiv degenerativnih promena u mozgu i poboljšavaju funkcionisanje nervnog sistema i komunikaciju.

Članak se nastavlja posle reklama

hrana za dobro pamćenje

4. Hrana za dobro pamćenje: Tamno i lisnato zelenilo

Zelenilo poput kelja, spanaća i brokoli bogato je vitaminom E, kao i folnom kiselinom. Vitamin E pomaže u zaštiti ćelijskih membrana od slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji napadaju ćelije našeg tela. Neki uzroci stvaranja slobodnih radikala uključuju stres, zagađenje, zračenje i prerađenu hranu. Folna kiselina se takođe nalazi u tamnom zelenilu i doprinosi normalnom razvoju mozga.

5. Nemasno crveno meso

Nemasno crveno meso, poput bifteka, bogato je gvožđem. Gvožđe pomaže u proizvodnji neurotransmitera, a takođe pomaže krvnim ćelijama da prenose kiseonik kroz telo, uključujući mozak, promovišući pažnju i koncentraciju. Ovo može pomoći u učenju novih stvari, a pokazalo se da mentalna stimulacija sprečava Alchajmerovu bolest.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Avokado

Plodovi avokado su bogati omega masnim kiselinama, kao i vitaminom E.Omega masne kiseline su neophodne za rast ćelija i razvoj mozga, a vitamin E pomaže u zaštiti ćelijskih membrana od slobodnih radikala. Vitamin E takođe može usporiti napredovanje degenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest zahvaljujući svojoj zaštiti, održavanju i popravljanju moždanih ćelija.

7. Hrana za dobro pamćenje: Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, koji je antioksidans. Likopen reguliše gene koji utiču na upalu i reguliše rast ćelija u mozgu.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Hrana za dobro pamćenje: Cele žitarice

Celovite žitarice sadrže složene ugljene hidrate, omega-3 i vitamine B koji održavaju mozak normalnim. Složeni ugljeni hidrati obezbeđuju stalan protok energije, regulišu raspoloženje i ponašanje i pomažu u učenju i pamćenju.

9. Crveni kupus

Crveni kupus je bogat antioksidansima. Ovi antioksidanti pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji napadaju vašu DNK, proteine i ugljene hidrate u telu. Neki kažu da su slobodni radikali ti koji dovode do starenja i čak mogu doprineti Alchajmerovoj bolesti.

10. Hrana za dobro pamćenje: Smeđi pirinač

Smeđi pirinač je bogat vitaminima grupe B, koji pomažu u pretvaranju homocisteina, aminokiseline, u važne moždane hemikalije koje se koriste za učenje i stvaranje novih uspomena.

11. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni, reaktivni molekuli koji napadaju ćelije vašeg tela.

12. Crveno vino

Ne samo da je prelepog finog ukusa, već je i, prema nekim studijama, dobro za zdravlje. Crveno vino sadrži antioksidans resveratrol. Ovaj antioksidans poboljšava protok krvi u mozak i promoviše pažnju i koncentraciju. Zapamtite: umerenost je ključni faktor kada je u pitanju konzumiranje alkohola. Nedavna istraživanja pokazuju da odrasli koji piju jednu čašu vina dnevno mogu smanjiti rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

13. Tamna čokolada

Tamna čokolada nije samo ukusna, već je bogata antioksidansima za koje znamo da štite od slobodnih radikala. Oni takođe podržavaju učenje i kognitivne funkcije mozga, što može usporiti efekte Alchajmerove bolesti.

hrana za dobro pamćenje

14. Hrana za dobro pamćenje : Kinoa

Kinoa (ili kvinoja) je bogata složenim ugljenim hidratima, gvožđem i vitaminima B. Mozak koristi do 20 procenata konzumiranih ugljenih hidrata, što je mnogo, jer čini samo 2 procenta vaše telesne težine. Složeni ugljeni hidrati su hrana za mozak. Oni obezbeđuju stalan protok energije potrebne za normalno funkcionisanje mozga. Gvožđe pomaže oksigenaciji krvi i važno je za pažnju i koncentraciju. Vitamini B pomažu u stvaranju hemikalija u mozgu koje su važne za stvaranje uspomena.

Zaključak

Zdrava ishrana može doprineti prevenciji i odlaganju razvoja Alchajmerove bolesti. Evo 15 namirnica za mozak koje mogu pomoći u poboljšanju pamćenja: orašasti plodovi i semenke suncokreta, losos, pasulj, borovnice, tamno i lisnato zelenilo, nemasno crveno meso, avokado, paradajz, celovite žitarice, crveni kupus, smeđi pirinač, zeleni čaj, crno vino, tamna čokolada, kinoa. Dodajte ove namirnice u vašu ishranbu kako bi ste obezbedili stalan protok energije potrebne za normalno funkcionisanje mozga.

Za više korisnih saveta zapratite profil autora.

Članak se nastavlja posle reklama

Aleksandra Burlakovafizkes / iStock / Getty Images Plus / Esin Deniz / iStock / Getty Images Plus / Dmytro Chernykov / iStock / Getty Images Plus /