12 loših navika u ishrani

by| maj 29, 2009

Lepota i Zdravlje - Zdrava ishrana - 12 losih navika

Svi znamo da se navike teško menjaju, i to u svim oblastima života. Kada je u pitanju ishrana, one mogu da budu nešto minorno, što možda ni sami ne primećujete – od gutanja krupnih, nesažvakanih komada hrane, do jela u kasne večernje sate. Zato smo, uz pomoć eksperata, izdvojili dvanaest manjih „prestupa“ koje ljudi često nesvesno čine, a mogu značajano da im naruše zdravlje.

Lepota i Zdravlje - Zdrava ishrana - 12 losih navika1. Konzumirate bajate namirnice
Što se tiče roka trajanja, namirnice se označavaju kao „najbolje iskoristiti do…“ i „upotrebljivo do“, što nije isto. Prva oznaka se odnosi na garanciju kvaliteta dugotrajnog proizvoda, kao što su keks, grickalice i cerealije. Nakon isteka roka naznačenog na pakovanju, proizvod gubi na kvalitetu (ukusu, hrskavosti), ali je bezbedan za jelo. Proizvodi sa oznakom „upotrebljiv do“ moraju da se konzumiraju do naznačenog datuma, jer posle toga mogu biti opasni po zdravlje.

2.Pijete previše voćnih sokova
Voćni sokovi su zdravi, ali postoji mogućnost da se njima „predozirate“. Sok od pomorandže sadrži veliki procenat kiseline i šećera (ako je kupovni), što može da uzrokuje stomačne probleme. U slučaju osoba koje boluju od artritisa, ogromne doze šećera i kiseline mogu da pogoršaju tegobe. Ako je u pitanju ispijanje ogromnih količina sokova sa veštačkim zaslađivačima (obično je to sorbitol), moguća je pojava dijareje, naročito kod dece (većina veštačkih zaslađivača deluje laksativno, ukoliko se uzimaju u većim količinama).

Članak se nastavlja posle reklama

 

3. Izostavljate doručak
Kvalitetan doručak je izuzetno važan za očuvanje zdravlja. Ne samo da aktivira metabolizam, već je dokazano da ljudi koji doručkuju jedu manje tokom dana. Isto tako, redovno preskakanje jutarnjeg obroka uzrokuje intenzivnu glad već oko 10.30 h i konzumiranje masnih i visokokaloričnih namirnica, što je definitivno najgore što možete da uradite.

4. Uvek prepunite frižider
Većina nas kupuje više namirnica nego što je objektivno potrebno, zbog čega su nam frižideri „na granici eksplozije“. To utiče na kvalitet hrane, jer se, zbog nedovoljne cirkulacije vazduha u frižideru, podiže temperatura. A ukoliko je ona iznad 5 stepeni Celzijusa, bakterije počinju da se razmnožavaju. Dakle, kupujte planski, izbacite iz frižidera svu hranu kojoj je istekao rok trajanja i premestite flaše sa pivom i vinom u ostavu ili na terasu.

Članak se nastavlja posle reklama


Lepota i Zdravlje - Zdrava ishrana - 12 losih navika

Članak se nastavlja posle reklama


5. Preterujete sa integralnim žitaricama
Budući da je na našem tržištu sve više proizvoda od integralnih žitarica, konzumira ih sve veći broj ljudi, često na račun drugih vrsta namirnica. To nikako nije dobro! Da bi se svi ti ugljeni hidrati preradili u energiju, u organizam moraju da se unose i druge materije – proteini, omega masne kiseline, vitamini i minerali – iz ribe, posnog mesa, voća i povrća.

6. Dodajete so u hranu
Ako često dosoljavate obroke, treba da znate da je to loša navika koja će vremenom uzrokovati hipertenziju. Osim toga, veće količine soli u organizmu utrostručuju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Solite hranu samo tokom pripreme, a ako vam je potrebno da bude „još malo ukusnije“, dodajte začine umesto soli.

7. Ne perete temeljno voće i povrće
Sveže namirnice često prolaze kroz mnogo ruku dok konačno ne dospeju na vašu trpezu. Iako se pranjem u vodi nećete osloboditi taloga pesticida (većina voća i povrća apsorbuje ove materije), ipak ćete ukloniti bakterije koje mogu da izazovu infekcije.

8. Nepravilno čuvanje mesa
Jedna od najčešćih grešaka jeste ostavljanje sirovog mesa na gornju policu frižidera. To je, inače, jedan od najčešćih uzroka trovanja hranom, jer sok iz mesa može da se sliva na druge namirnice. Naročito su rizični sirovo voće i povrće. Dakle, dobro zamotajte sirovo meso i držite ga na donjoj polici frižidera, dalje od povrća, voća i salata.

Članak se nastavlja posle reklama

Lepota i Zdravlje - Zdrava ishrana - 12 losih navika

9. Pijete previše alkohola
Budući da je alkohol ipak koristan za zdravlje, vodite računa da ne prekoračite preporučenu količinu. A da bi piće bilo još korisnije, odlučite se za špricer. Kisela voda će ublažiti diuretska svojstva alkohola i moći ćete duže da uživate u piću i koristima koje male količine imaju na zdravlje srca.

Lepota i Zdravlje - Zdrava ishrana - 12 losih navika10. Ispijanje vrelih napitaka
Mnogi ljudi vole vrelu kafu, čaj i supu, ali lekari kažu da je ta navika rizična po zdravlje. Istraživanja pokazuju da redovno ispijanje vrelih napitaka utrostručuje rizik od kancera usta i jednjaka, jer se time oštećuje osetljiva sluzokoža ovih organa. Zato ubuduće uvek sačekajte da se vaša omiljena kafa/čaj/čorba ohlade.

11. Jedete hranu u pokretu
Varenje je istovremeno fizički i emotivni proces, kažu nutricionisti. Ukoliko se ne opustite i ne omogućite da organizam usmeri energiju za varenje, i ako ste pod stresom dok jedete, onda će se pojaviti digestivni problemi. To je zbog toga što enzimi varenja ne mogu da deluju pod takvim uslovima. Sigurni smo da možete da pronađete desetak minuta dnevno da biste pojeli obrok na miru.

12. Sprovodite trendi dijete
Mada živimo u vreme u kojem se zahtevaju i vrednuju samo brza rešenja, kad je reč o regulisanju telesne težine, ne postoji nijedna magična formula uspeha. Niko ne može da ode na spavanje kao gojazna osoba, a da se probudi kao mršava. Problemi sa težinom posledica su višegodišnjih loših navika u ishrani, pa je i za njihovo rešavanje potrebno duže vreme. Mnogo je bolje da naučite da uživate u svim vrstama hrane, ali u umerenim količinama i u pravim kombinacijama. Potpuno izbacivanje pojedinih namirnica iz ishrane, na čemu se zasniva većina savremenih dijeta, nije dobro za zdravlje, a i donosi samo kratkotrajne rezultate.

Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Nataša Ćovin; foto: Dreamstime

 

Tagovi: