22 jednostavna načina da se hranite zdravije
Iako brzi životni ritam ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu zdravih obroka, primenom jednostavnih trikova moguće je u organizam uneti potrebne količine vitamina, dovoljno vlakana, omega-3 masnih kiselina i antioksidanasa.
Ishrana siromašna hranljivim sastojcima, vitaminima, mineralima, vlakima, amino-kiselinama i antioksidansima može da dovede do pojave različitih oboljenja. S druge strane, zdravim obrocima može se smanjiti rizik od pojave urinarnih infekcija, tumora, srčanog napada, dijabetesa itd.
BUĐENJE I DORUČAK
1. Popijte čašu soka od pomorandže uz dodatak kalcijuma – dokazano je da osobe koje unose dovoljne količine kalcijuma smanjuju rizik od pojave visokog krvnog pritiska i osteoporoze. Sokovi od pomorandže ili grejpfruta, koji su obogaćeni kalcijumom, vrede koliko i čaša mleka, a manje su kalorični.
2. Uzmite multivitamine – redovno unošenje multivitaminskih kompleksa utiče na ređu pojavu tumora debelog creva.
3. Pojedite porciju žitarica – ovi dragoceni sastojci odlični su borci protiv tumora, a ujedno smanjuju apsorpciju kalorija koje se unose drugim namirnicama.
4. Žitarice začinite borovnicama – za borovnice kažu da su izvor mladosti. čak i kada su zamrznute, toliko su bogate antioksidansima da samo pola čaše ovog bobičastog voća pozitivno utiče na zdravlje.
5. Pijte kafu s mlekom – kafa je odlično sredstvo za razbuđivanje, a ukoliko joj se doda mleko, postaje i lekovita. Obogaćena kalcijumom i vitaminom D, preventivno deluje na pojavu osteoporoze.
6. Posle jutarnjeg pranja zuba popijte čašu vode – jer je to idealna prilika za jutarnju hidrataciju organizma.
ZDRAVA UŽINA NA POSLU
7. Ponesite jabuku na posao – osim što je niskokalorična i bogata vitaminima, ova voćka štiti pluća od aerozagađenja.
8. „Zatrpajte“ radni sto jezgrastim plodovima – ove grickalice bogate su monozasićenim masnoćama, vitaminom E, magnezijumom i fitohemikalijama, međutim, pošto su poprilično kalorične, treba ih jesti u ograničenim količinama.
RUČAK NA POSLU
9. Uzmite picu s manje sira – ukoliko to mora da bude pica, najbolje je naručiti je s prepolovljenom količinom sira i s dvostruko više preliva od kuvanog paradajza ili kečapa. Konzumiranjem kuvanog paradajza smanjujete rizik od kancerogenih oboljenja, a manjom količinom sira smanjuje se unos nezdravih zasićenih masnoća.
ODLAZAK U NABAVKU
10. Kupite hleb od celog zrna – ne samo što je bogat vlaknima, već sadrži i veoma vredne sastojke poput selena i bakra. I upravo zato osobe koje redovno konzumiraju namirnice od celog zrna procentualno mnogo manje obolevaju od dijabetesa, tumora dojki i srčanih oboljenja.
11. Pažljivo birajte ulje za salatu – najbolji dodatak salati je ulje uljane repice jer sadrži gotovo idealan odnos masnih kiselina, pa je prikladno da se koristi i kao ulje za kuvanje.
12. Izaberite integralno testo – pored jutarnje porcije žitarica i konzumiranja hleba od celog zrna, kuhinjskim zalihama treba dodati i testo od celog zrna.
13. Oprezno pijte čaj bez kofeina – za razliku od običnog čaja koji je bogat antiokisansima, čaj bez kofeina najčešće je lišen ovih dragocenih sastojaka.
14. Opredelite se za sladoled koji jača kosti – tokom letnjih dana za osveženje je najbolje odbrati sladoled na čijoj deklaraciji piše da 100 g ove poslastice zadovoljava 15% dnevnih potreba organizma za kalcijumom. Isti savet odnosi se i na voćni jogurt.
VEČERA
15. Jedite morske račiće – ovi specijaliteti sadrže veoma malu količinu masnoća i kalorija, ali su tako punog ukusa da se njima može utoliti i najveća glad.
16. Grickajte šargarepu kao predjelo – odličan uvod u večeru jesu štapići sirove šargarepe servirani uz krišku sira, jer bez masnoća organizam apsorbuje veoma mali procenat karotenoida iz šargarepe, koji su odlični borci protiv tumora.
17. Losos na meniju – losos spada u najbogatije i najukusnije izvore omega-3 masnih kiselina. Pojačanim unosom ovih masnoća može se preventivno delovati na pojavu depresije, bolnih menstrualnih grčeva, mišićne degeneracije (koja izaziva i slepilo), srčanog napada kao i tumora dojki.
18. Ukrasite tanjir povrćem – antioksidansi iz povrća jačuju imunitet i sprečavaju aktivnost slobodnih radikala i na taj način smanjuju rizik od nastanka tumora, katarakte i gubitka memorije.
19. Završite večeru zelenim ili crnim čajem – potvrđeno je da se ispijanjem četiri šolje zelenog čaja dnevno smanjuje rizik od razvoja kancerogenih ćelija.
PRIPREMA ZA SPAVANJE
20. Popijte šolju toplog kakaoa – ne samo što sadrži manje masnoća u odnosu na čokoladu, već ima i više antioksidanata u poređenju s čajem. I to nije sve – flavonoidi iz kakaoa sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka (delujući preventivno na pojavu srčanog udara), dok kalcijum iz mleka učestvuje u jačanju kostiju.
21. Povećajte unos kalcijuma – najbolja apsorpcija vitamina postiže se kada se suplementi kalcijum-citrata piju na prazan stomak.
22. Popijte još jednu čašu vode posle večernjeg pranja zuba – prošlogodišnje istraživanje pružilo je još jedan argument za tvrdnju da treba popiti osam čaša vode dnevno jer su naučnici na dobrom putu da dokažu uzročno-posledičnu vezu između unosa potrebne količine vode i smanjenja rizika od razvoja tumora debelog creva.
Autor: Life Content