5 letnjih namirnica koje treba da jedete što više
Letnje temperature zahtevaju laganiju ishranu i konzumiranje što više tečnosti. Upravo zbog toga, neka vaša ishrana tokom leta bude obogaćena namirnicama koje su pune vode, kako biste svom organizmu pomogli da izbegne dehidrataciju. U nastavku pogledajte koje to namirnice treba da jedete u što većim količinama na tropskim vrućinama…
Pročitajte i… Sezona je počela: Evo zašto treba da jedete paradajz baš svaki dan
1. Paradajz
Mnoge studije dokazale su da likopen, glavni antioksidans paradajza, ima zaštitno dejstvo na zdravlje kože i smanjuje rizik od karcinoma kože, ali i kod muškaraca od raka prostate. Upravo zbog toga paradajz treba da bude deo svakodnevnog jelovnika – što češće, a naročito leti, kada je koža izložena štetnim uticajima sunca.
Koje još letnje namirnice treba da jedete u što većim količinama pogledajte na sledećim stranama…
2. Krastavci
Ovo povrće je idealna letnja namirnica jer su niskokalorični, dijetalni, i puni vode. Sa sastavom vode od preko 90 odsto malo koja namirnica može da hidrira organizam kao krastavac. Takođe, ovo povrće je bogato vitaminima A, B, C i K koji jačaju imunitet i čine kožu zdravom, a sadrži i magnezijum i kalijum. Ove hranjive materije učinkovito deluju na regulisanje krvnog pritiska – zato je krastavac dobar za lečenje i visokog i niskog krvnog pritiska. Osim u salatama, krastavce možete skuvati i kao varivo, ili od njih pripremiti hladnu supu.
Pročitajte i… 14 razloga da svakog dana obavezno jedete krastavac
3. Tikvice
Tikvice predstavljaju jednu od češće korišćenih letnjih namirnica, jer su izuzetno hranljive, a mogu se spremiti na razne načine – u supi, salati, kao prilog, punjene kao glavno jelo, zamenjuju brašno u nekim receptima… Ovo povrće sadrži više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C i veliku koncentraciju beta karotena zahvaljujući kojem se smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.
Pročitajte i… Omiljeno letnje povrće: Zašto su tikvice dobre za naše zdravlje
4. Lubenica i dinja
Bez lubenice i dinje ne možemo da zamislimo leto, što i nije loše jer, osim što će vas rashladiti, osvežiti i nahraniti, obe sadrže čitav niz korisnih sastojaka koji povoljno utiču na probavu, jetru, srce, krvotok i bubrege. Ove namirnice su niskokalorične i pune vode, a sadrže i vitamine A, B1 i B2, C, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i cink. Zhavlajujući ovim korisnim sastojcima lubenica i dinja su idealne namrinice za čišćenje toksina iz organizma, a osim samostalno možete ih jesti i kao dodatak voćnim salatama ili koktelima.
Pročitajte i… Ukusni detoks: Letnja dijeta uz lubenicu
5. Grožđe
Nezavisno od vrste grožđa, ova namirnica je puna korisnih materija, poput vitamina A, B, B6, C, ali i folne kiseline. Oko 100 grama grožđa sadrži blizu 20 do 25 odsto dnevne potrebe za vitaminom C. Osim što je crno grožđe ukusna i osvežavajuća namirnica u letnjim mesecima, sok tamnih bobica ima dobar efekat na krvne sudove i kardiovaskularno zdravlje. Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a takođe uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može sprečiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim tim stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg holesterola.
Pročitajte i… Zašto je dobro jesti grožđe: Top 10 lekovitih svojstava