Ako ovako budete kombinovale namirnice blistaćete kao nikad!

by | oktobar 29, 2016

Znamo da su neke namirnice zdravije od drugih zbog sastojaka koje sadrže. Pametnim kombinovanjem namirnica možete da izvučete najbolje iz dobrih sastojaka!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Evo koju hranu treba kombinovati, prema savetima nutricioniste Roba Hobsona.

Maslinovo ulje i paradajz
Istraživanja pokazuju da kombinovanje samo tri do pet grama masti sa hranom bogatom karotenoidima, pomaže apsorpciju ovih sastojaka. Karotenoidi se inače nalaze uglavnom u narandžastim i crvenim namirnicama I imaju svojstvo antioksidanta, koje štiti telo od bolesti. Vitamin C koji se nalazi u karfiolu pomaže telu bolje apsorbuje vrstu gvožđa koja se nalazi u pasulju.

Pročitajte i… Mina je sa porodicom izbacila meso iz ishrane. Sa dobrim razlogom

Članak se nastavlja posle reklama

Mleko i med
Mnoge starije žene kažu da čaša toplog mleka pomešana sa malo meda, pomaže da brže zaspite. Izgleda da to nije toliko daleko od istine. Naime, mleko sadrži kiselinu triptofan, koju mozak koristi za proizvodnju serotonina i melatonina. Ugljeni hidrati poput onih koji se nalaze u medu, pomažu mozgu da bolje iskoristi triptofan smanjujući oslobađanje insulina.

Pogledajte koje još namirnice bi trebalo da koristite kako bi unapredili vaš izgled…

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

Zeleni čaj i limunov sok
Zeleni čaj je jedan od najboljih izvora antioksidanata koji su dobri za opšte zdravlje i smanjuju rizik od bolesti. Ipak, u kombinaciji sa malo naceđenog limuna postaje još moćniji jer se time telu na raspolaganje stavlja veća količina dostupnih antioksidanata.

Pročitajte i… Za jedan 2 kilograma manje? Zeleni čaj krije tajnu koju ćete voleti

Banana i jogurt
Možda vam ne zvuči baš primamljivo, ali… Jogurt je kao i drugi mlečni proizvodi bogat kalcijumom, koji je važan za zdrave kosti, zube i mišićnu funkciju. Istraživanja pokazuju da kombinovanje namirnica bogatih kalcijumom sa onim koje u sebi imaju inulina (vrsta hranljivog vlakna), kao što su na primer banane, pomaže apsorpciju ovog minerala.

Tagovi: