Alternative za grickalice
Pred novogodišnje i božićne praznike posebno treba obratiti pažnju i izbegavati grickalice ili ih zameniti drugim ukusnim namirnicama. Bečki zdravsteveni stručnjak profesor Hademar Bankhofer otkriva alternative za grickalice.
Na primer, dok gledamo TV bolje je umesto čipsa grickati slane štapiće, koji u poređenju sa čipsom imaju malo kalorija. Posebno se preporučuju štapići posuti susamom. Takođe, ko želi da zadrži dobru liniju trebalo bi da izbegava čajnu kobasicu, koja je najmasnija i najkaloričnija mesna prerađevina. Korisno je izbegavati i sve ostale trajne kobasice i umesto njih unositi nemasnu šunku ili još bolje ćureću kuvanu ili dimljenu šunku.
Ko rado jede supu, najbolje je da izbegava kremaste supe pripremljene sa slatkom pavlakom i puterom. One imaju kalorija kao čitav glavni obrok. Alternativa je supa sa povrćem.
Pečeni krompir je takođe kaloričan, jer upija mnogo masti. Umesto toga Bankhofer savetuje kuvani krompir, koji sadrži malo masti i puno vitamina i minerala.
Kod pripreme salata, soseve ne praviti sa majonezom i pavlakom, već sa malo senfa, sirćeta i maslinovog ulja.
Umesto kremastih torti, bolje je pripremiti biskvit-kolač. Takođe i banane se ubrajaju u namirnice koje goje. One utiču na povećanje nivoa insulina, što ometa sagorevanje masti. Međutim, pošto banana ima brojne važne vitamine i minerale, ne treba je totalno izbaciti iz ishrane, jedna banana na dan je dovoljna. Idealna alternativa za bananu je jabuka, koja je bogata pektinom, koji jača creva i snižava holesterol, a ujedno ima malo kalorija.