Američke palačinke sa prelivom od višanja

by| maj 11, 2011

Za testo:

  • 2,5 dl mleka
  • 220 g brašna
  • 2 jajeta
  • 2 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 vanil-šećer
  • 1/2 praška za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone
  • 50 g putera

Za krem:

  • 250 g maskarpone sira
  • 2 dl slatke pavlake
  • 3 kašike šećera u prahu

Za preliv:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 200 g višanja
  • 1,5 dl soka od oceđenih višanja
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica gustina

1. Puter otopiti na umerenoj temperaturi, a potom ga ostaviti da se prohladi.
2. Posebno umutiti mleko, jaja, prohlađen puter, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so tako da se dobije kompaktna masa.
3. Malom kutlačom pripremljenu smesu spuštati na ugrejan teflonski tiganj i oblikovati palačinke prečnika 10 cm. Prvo ih ispeći sa jedne a potom i sa druge strane, kako bi porumenele.

Fil:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Posebno umutiti maskarpone i šećer u prahu, dodati šlag od slatke pavlake i polako promešati.

Preliv:
1. U manjoj posudi sjediniti višnje, sok od višanja i šećer, te kratko prokuvati.
2. Posuti sa malo gusina i nastaviti sa kuvanjem mešajući sve dok se ne zgusne.

Članak se nastavlja posle reklama

Finalni postupak:
1. Pripremljen krem pomoću poslastičarskog džaka naneti na palačinke.
2. Po nekoliko filovanih palačinki naslagati jednu na drugu i preliti prelivom od višanja.

Tagovi: