Ananas torta
za 15 osoba
POTREBNO JE:
Za kore:
- 10 jaja
- 200 g šećera
- 200 g mlevenih lešnika
- 50 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike mlevenog keksa
Za fil:
- 6 žumanaca
- 150 g šećera
- 3 vanil-šećera
- 5 dl mleka
- 4 pune kašike brašna
- 250 g margarina
- 150 g šećera u prahu
- 300 g ananasa iz konzerve
- 150 g mlevenog keksa
Za dekoraciju:
- 4 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
Kore:
1. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 100 g šećera i mutiti dok se ne otopi.
2. Zatim dodavati jedno po jedno žumanace (ukupno 5 žumanaca) i mutiti mikserom.
3. Na kraju dodati 100 g mlevenih lešnika, 25 g rendane čokolade i kašiku mlevenog keksa te polako promešati varjačom.
4. Kalup za torte obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca, šećer i vanil-šećer, pa mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.
2. U šerpu sipati 4 dl mleka i ostaviti da proključa.
3. Posebno umutiti preostalo mleko i brašno.
4. U ključalo mleko sipati umućena žumanca, mešavinu mleka i brašna te kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
5. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim filom.
6. Ananas dobro ocediti od tečnosti, iseckati na kockice i dodati ga u fil. Na kraju dodati mleveni keks i promešati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila i preklopiti drugom korom. Zatim naneti preostali fil i poravnati.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati je preko torte i dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana