Antiinflamatorni čaj od kore ananasa – morate ga probati!

by | januar 20, 2022
čaj od kore ananasa

Čaj od kore ananasa ima antiinflamatorna svojstva, odličan je za imunitet, u skladu je s ekološkim zero-waste principom (bez bacanja!) i divnog je ukusa. Da li su vam ovi razlozi dovoljni da ga probate?

Ova tropska voćka postala je uobičajena u našim marketima (uglavnom su i cene sasvim prihvatljive), pa je i sve češće kupujemo, posebno tokom zime kada nema sezonskog voća. Ali, da li, kada iskoristite sočni deo, bacate koru? Postoje zdravstveni (i ekološki) razlozi zbog kojih biste mogli da razmislite o tome da koru sledeći put – upotrebite.

Zdravstveni benefiti kore ananasa

Poreklom sa američkog kontinenta, član porodice bromelije (jedino jestivo voće te vrste), ananas (Ananas comosus) je kulinarska, ali i nutritivna zvezda, čuvena po tome što pozitivno deluje na zdravlje probavnog trakta. Ovo voće je izuzetno bogato vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidansima i jedinjenima koja pomažu u borbi protiv upala.

Pored sočne, zlatne unutrašnjosti, i stabljika, kora i listovi ananasa takođe su poznati po antiinflamatornom dejstvu i podršci koju pružaju imunitetu. To je zato što sadrže bromelain, vrstu digestivnog enzima, koji se nalazi u soku, kori i stabljikama ananasa. Pored toga što pospešuje varenje, terapeutske prednosti bromelaina veoma su široke – od lečenja osteoartritisa i kardiovaskularnih bolesti do smanjenja oksidativnog stresa i upalnih procesa.

Kako deluje bromelain

Kada se konzumira, bromelain smanjuje upale i oticanje grla. Međutim, takođe pomaže u sprečavanju zgrušavanja krvi i podstiče stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca, što može biti korisno pri lečenju kardiovaskularnih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Studije ukazuju na to da bromelain ima potencijal da pomogne kod različitih bolesti koje se povezuju s upalnim procesima. To uključuje osteoartritis, astmu, hronični sinusitis, kolitis, pa čak i rak.

Kora ananasa takođe je bogata vitaminom C koji podržava imunitet, a osim toga pomaže i kod problema sa varenjem i u borbi protiv crevnih parazita.

Ishrana je svakako jedan od najmoćnijih alata koji su nam na raspolaganju da sačuvamo i unapredimo svoje zdravlje. Ali, isto tako, važno je da ishranu posmatramo i iz ugla ekologije, tj. da ne trošimo više nego što je nužno i da ne bacamo ono što može da se iskoristi jer se to odražava na zagađenje planete. A evo i kako da upotrebite koru ananasa.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samira Kazan (@alphafoodie)

Antiinflamatorni čaj od kore ananasa

Napomene:
  • Obavezno dobro operite ananas pre upotrebe kore. Potopite ga u posudi sa vodom tako da potpuno ogrezne i dodajte 1-2 kašike jabukovog sirćeta. Ostavite ananas da odstoji 20-30 minuta. Ovo neće uticati na ukus čaja.
  • Ako želite da uštedite na vremenu, možete sakupljati koru ananasa u kesi ili posudi u zamrzivaču, sve dok ne budete imali dovoljno da napravite veću količinu čaja od kore ananasa.
  • Dodajte prstohvat crnog bibera u svaku šolju čaja (nećete ga osetiti). Ovo je potrebno da bi naš organizam u potpunosti apsorbovao hranljive materije iz kurkume.
Potrebno:

(mere začina odredite po ukusu i prema količini ananasove kore kojom raspolažete)

Članak se nastavlja posle reklama

  • Kora ananasa (možete koristiti i sredinu – onaj tvrdi deo) za još više bromelaina.
  • Sveži sok od narandže i limuna. Opciono možete dodati i koru citrusa u čaj, ali bolje je da to izbegnete ukoliko citrusi nisu organski.
  • Začini (izaberite po ukusu, a svaki od njih će dodatno obogatiti čaj lekovitim svojstvima): Svež narendani đumbir i kurkuma, štapić cimeta, kajenski biber, crni biber, ruzmarin, nana, bosiljak, matičnjak, žalfija…
  • Zaslađivač: Med, javorov ili agava sirup.
Priprema:
  1. Ubacite sve sastojke (osim zaslađivača) u lonac sa hladnom vodom pa pustite da provri na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru pa ostavite da lagano vri oko sat vremena. Što se čaj duže krčka, to će biti aromatičniji.
  2. Sklonite čaj sa vatre, pustite da se malo prohladi pa umešajte med ili drugi zaslađivač po izboru. Procedite.
  3.  Gotov čaj možete konzumirati odmah ili sačekati da se ohladi, usuti ga u flaše i čuvati u frižideru do 10 dana.

Uživajte!

Pročitajte i… Čaj od ovog lekovitog bilja rešenje je za nervozu

Shvets via Pexels; Zakharova_Natalia / iStock via Getty