Apsolutno savršena veganska čokoladna torta
Verovali ili ne, ali čokoladna torta može biti i zdrava!
Ukoliko ste čokoholičar, recepata za čokoladne delicije nikada dosta. A sada, moguće je napraviti ukusan čokoladni slatkiš koji je ujedno i zdrav. Bez šećera, ulja, glutena i mleka, a jedno parče ima samo 100 kalorija. Sve ovo dobićete ukoliko isprobate ovu vegansku čoko kraljicu!
Veganska čokoladna torta
Potrebno:
Za osnovu:
1 1/2 šolje bezglutenskog brašna
1 šolja kokosovog šećera
¼ šolje kakao putera
1 kašičica sode bikarbone
½ kašičice soli
1 kašičica jabukovog sirćeta
1 kašičica vanila ekstrakta
6 kašika nezaslađenog pirea od jabuke
1 šolja vode
Za krem:
½ šolje istopljenog kokosovog ulja
3 kašike javorovog sirupa, agavinog sirupa ili meda
½ šolje kakao praha
1 šolja sosa od jabuka (izdinstane i ispasirane jabuke)
1 kašika gustina (opciono)
Isprobajte i… Recept za neodoljivi čokoladni mus u kojem možete uživati – za večeru!
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh prečnika 20 cm obložite pek papirom.
2. U veliku činiju sipajte brašno, zaslađivač, kakao, sodu bikarbonu, so i promešajte.
3. Dodajte ekstrakt vanile, jabukovo sirće i nezaslađeni pire od jabuke i dobro promešajte.
4. U smesu sipajte vodu i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
5. Sipajte u pleh i pecite od 25 do 30 minuta.
6. Ostavite da se prohladi pa premažite kremom.
Kako pripremiti čokoladni veganski krem:
1. Pomešajte kokosovo ulje, zaslađivač i kakao prah. Mešajte dok ne dobijete sjajnu, tečnu čokoladnu smesu.
2. Dodajte sos od jabuka pa ponovo dobro izmešajte.
3. Ostavite u frižideru barem 20 minuta, da se malo stegne. Ukoliko vam se čini da je krem i dalje redak, dodajte kašiku gustina.
4. Premažite tortu i… uživajte!