Avokado kao izvor zdravlja

by | mart 4, 2013

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako redovno konzumiranje avokada donosi organizmu brojne zdravstvene prednosti.

Ova slasna voćka povećava nivo dobrog holesterola i smanjuje rizik od metaboličkog sindroma. Reč je zajedničkom nazivu za grupu rizičnih faktora koji, kad se pojave istovremeno, povećavaju rizik od koronarne arterijske bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Za razliku od ostalog voća, avokado jedini sadrži mononezasićene masnoće koje su korisne za srce, s obzirom da podižu nivo dobrog holesterola u krvi (HDL-a).

Članak se nastavlja posle reklama

Avokado takođe sadrži velike količine kalijuma koji snižava krvni pritisak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontrolisanja visokog pritiska je konzumiranje dovoljno kalijuma. Samo polovina avokada sadrži 487 miligrama kalijuma, što je više nego jedna banana.

Dobrobiti konzumacije uključuju i druge nutrijente kojima je ovo voće bogato: proteine, vitamine A, B, C, D, E i K, vlakna i mnoge fitonutrijente koji omogućuju zdravlje organizma. Jedan od njih je i beta-karoten koji pomaže regeneraciji kože i hrani kosu. Lutein je nutrijent koji je bitan za zdravlje očiju, a smanjuje rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzrok slepila kod osoba starijih od 60 godina.

Osim što je bogat nutrijentima, avokado je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Bez obzira u kom obliku ga konzumirate, on doprinosi osećaju sitosti i može vam pomoći da kontrolišete glad.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: portaloko.hr

Tagovi: