Baklava
Potrebno je:
½ kg tankih kora, 300 g mlevenih oraha, 300 g šećera, 100 g suvog grožđa, 600-800 g šećera za špinovanje.
Priprema:
– Ređajte kore u tepsiju, posipajući ih mešavinom oraha, šećera i suvog grožđa.
– Kad potrošite sve sastojke, stavite baklavu u rernu i pecite je na 200 stepeni C dok ne porumeni.
– Nakon toga je isecite na kvadrate ili trouglove.
– Potom u litar vode stavite 600-800 g šećera i jedan do dva limuna.
– Posle dvadesetak minuta kuvanja, ostavite preliv da se ohladi u frižideru, a zatim njime prelijte ohlađenu baklavu i odozgo pospite malo mlevenih oraha.
– Kolač možete služiti uz kriške limuna.
Recept: Nenad Ćirić, restorana „Šumatovac“
Tekst: Brankica Treskavica
Foto: Mladen Sekulić