Banana split torta
za 10 osoba
vreme pripreme: 80 min.
pečenje: 48 min.
POTREBNO JE:
Za žute kore:
- 8 jaja
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 100 g gustina
Za braon kore:
- 8 jaja
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 100 g gustina
- 2 kašike kakaoa
Za čokoladni fil:
- 1 želatin u prahu
- 250 g maskarpone sira
- 250 g kuvanog pudinga od čokolade
- 25 g kakaoa
- 100 g čokolade za kuvanje
- 50 g šećera u prahu
- 2,5 dl slatke pavlake
Za vanil-krem:
- 1 želatin u prahu
- 300 g kuvanog pudinga od vanile
- 2,5 dl slatke pavlake
Ostali sastojci:
- 6 banana
- 3 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
Žute kore:
1. Belanca odvojiti od žumanaca.
2. Posebno sjediniti žumanca sa 100 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi. Odvojeno umutiti belanca u čvrst sneg pa postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
3. Sjediniti žumanca sa belancima, dodati brašno i gustin te polako promešati da bi se dobila ujednačena smesa. Od pripremljene smese u odgovarajućoj pravougaonoj tepsiji obloženoj papirom za pečenje na temperaturi od 200 ºC ispeći dve kore.
Braon kora:
1. Na isti način pripremiti i braon kore samo u fil dodati kakao. Od dobijene smese ispeći dve kore.
Čokoladni fil:
1. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri.
2. Maskarpone sir umutiti sa šećerom u prahu, dodati u njega otopljenu čokoladu,puding, šlag od slatke pavlake, kakao i želatin. Sve sastojke polako promešati da bi se dobila ujednačena smesa.
Vanil-krem:
1. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati u njega puding od vanile i želatin te polako promešati.
Finalni postupak:
1. U odgovarajući pravougaoni kalup staviti svetlu koru i premazati je polovinom čokoladnog fila. Prekriti tamnom korom i premazati polovinom vanil-krema. Preko vanil-krema uzdužno utisnuti banane i premazati ih preostalim vanil-kremom. Zatim naneti drugu svetlu koru, premazati je preostalim čokoladnim filom i preklopiti drugom tamnom korom.
2. Pripremljenu tortu odozgo premazati umućenim šlagom od slatke pavlake i dekorisati po želji.
Savet plus: Kada se torta stegne, možete je preliti otopljenom čokoladom.
Izvor: Dobra hrana