Banana split torta

by | mart 6, 2013

Za koru:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1,5 dl mleka
  • 1 kašičica nes kafe

Za fil:

  • 5 žumanaca
  • 6 dl mleka
  • 8 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 kašika ekstrakta banane
  • 2 kašike čokoladnih mrvica
  • 6 banana
  • 200 g margarina

Za dekoraciju:

  • 3 krem šlaga od vanile
  • 4 dl mleka

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer.
2. Kada se šećer otopi, dodati kakao, mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo te polako promešati varjačom.
3. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se prohladi te je poprečno preseći napola pa poprskati mešavinom mleka i nes kafe.

Fil:

1. U šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostal mleko, puding od vanile i žumanca pa dodati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati ekstrakt banane i omekšao margarin te umutiti mikserom. Na kraju dodati čokoladne mrvice i promešati.

Članak se nastavlja posle reklama

Finalni postupak:

1. Banane očistiti i iseći na kolutove.
2. Prvu koru vratiti u kalup za tortu i premazati je polovinom fila. Preko fila rasporediti polovinu kolutova banana i prekriti ih drugom korom. Zatim naneti preostali fil pa opet rasporediti kolutove banana.
3. Krem šlag od vanile umutiti sa hladnim mlekom i premazati tortu.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: