Banana split torta
Za koru:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 2 kašike kakaoa
- 4 kašike mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1,5 dl mleka
- 1 kašičica nes kafe
Za fil:
- 5 žumanaca
- 6 dl mleka
- 8 kašika šećera
- 2 pudinga od vanile
- 1 kašika ekstrakta banane
- 2 kašike čokoladnih mrvica
- 6 banana
- 200 g margarina
Za dekoraciju:
- 3 krem šlaga od vanile
- 4 dl mleka
Priprema:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer.
2. Kada se šećer otopi, dodati kakao, mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo te polako promešati varjačom.
3. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se prohladi te je poprečno preseći napola pa poprskati mešavinom mleka i nes kafe.
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostal mleko, puding od vanile i žumanca pa dodati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati ekstrakt banane i omekšao margarin te umutiti mikserom. Na kraju dodati čokoladne mrvice i promešati.
Finalni postupak:
1. Banane očistiti i iseći na kolutove.
2. Prvu koru vratiti u kalup za tortu i premazati je polovinom fila. Preko fila rasporediti polovinu kolutova banana i prekriti ih drugom korom. Zatim naneti preostali fil pa opet rasporediti kolutove banana.
3. Krem šlag od vanile umutiti sa hladnim mlekom i premazati tortu.
Izvor: Dobra hrana