Batat desert – idealan za jesenje dane

by | oktobar 4, 2017

Za vas smo pronašli recept za kolač sa neobičnim sastojkom. U pitanju je batat – slatki krompir. On nema nikakve veze sa običnim krompirom. To je visokoenegetska kultura koja sadrži puno skroba, a vrlo malo masti. Može ispuniti značajan deo svakodnevnih potreba u ishrani čoveka jer ima mnoštvo ugljenohidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (kalijum, mangan, gvožđe…). Najveća je vrednost batata velika količina beta karotena.

No, da vidimo kako on može biti desert.

Sastojci
• 400 g pirea od batata
• 1 l mleka
• 2 pudinga od vanile
• 180 g šećera
• 50 g gustina
• malo ruma
• 20 g želatina
• 500 ml slatke pavlake za šlag
• keks

Pročitajte i… Recept dana: Nutela torta

Priprema
1. Oljušten batat skuvajte i od njega naprevite pire.
2. U većoj šerpi promiješajte pire od batata, mleko, puding, šećer, gustin i rum.
3. Stavite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne (oko 10 minuta).
4. Skuvani krem prekrijte i ostavite da se ohladi.
5. Želatin pripremite po uputstvu i ostavite da nabubri.
6. Ohlađeni krem izmiksajte dok ne postane glatka i kremasta masa pa u nju umešajte želatin, ponovno izmiksajte da se sjedini.
7. Posebno izmiksajte 250 ml šlaga pa umiješajte u krem.
8. Prethodno malo natopljen mlekom keks složite na dno postolja ili kalupa i pripremljeni krem prelijte/nanesite preko keksa.
9. Zatim izmiksajte preostalih 250 ml šlaga i ukrasite krempitu.
10. Po želji po vrhu naribajte čokoladu ili ukrasite po želji.
11. Pre serviranja dobro ohladite.
*Sastojci su dovoljni za pleh veličine otprilike 35×20 cm ili okrugli kalup prečnika oko 26 cm. Zavisno od veličine kalupa, variraće i sama visina kolača ili torte.

Članak se nastavlja posle reklama

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Foto: Pinterest

A.G.

Članak se nastavlja posle reklama