Bela čokolada
Za kore:
- 8 belanaca
- 16 kašika šećera
- 8 kašika mlevenih oraha
- 4 pune kašike brašna
Za fil:
- 5 dl mleka
- 4 kašika gustina
- 8 kašika šećera
- 2 vanil-šećera
- 8 žumanaca
- 250 g margarina
- 125 g šećera u prahu
- 150 g ”pti ber” keksa
- 100 g bele čokolade
- 100 g mlevenog lešnika
Za dekoraciju:
- 4 dl slatke pavlake
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 4 belanceta sa 8 kašika šećera u čvrst šam.
2. Potom dodati 4 kašike mlevenih oraha i 2 kašike brašna pa polako promešati.
3. U pravougaonom plehu na 200 ºC ispeći koru. Na isti način ispeći još jednu koru. Pečene kore preseći napola da se dobiju četiri kore.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mleka, dodati 3 kašike šećera i vanil-šećer te kuvati dok ne proključa.
2. Preostalo mleko umutiti sa gustinom pa sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. Posebno sjediniti žumanca sa 5 kašika šećera i umutiti mikserom.
4. Odvojeno umutiti omekšao margarin i šećer u prahu.
5. Sjediniti ohlađeni fil od mleka sa umućenom smesom od žumanaca i smesom sa margarinom te dobro izmešati.
6. Dobijeni fil podeliti na tri dela, u prvi deo dodati izlomljeni keks, u drugi rendanu belu čokoladu, a u treći pečene, mlevene lešnike.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od keksa i preklopiti drugom korom. Zatim naneti fil od lešnika i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati filom od bele čokolade i završiti četvrtom korom.
2. Tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana