Beleške iz kuhinje: Makrobiotika na vašem tanjiru
Niste makrobiotičar? Okej, ali to ne znači da ne možete isprobati recept ili dva!
Makrobiotika me je oduvek privlačila. Tačnije, mnogi makrobiotički principi ishrane mi se dopadaju i zato sam uvek raspoložena da isprobam poneki makrobiotički recept.
Piše: Jasmina Ubiparip
Ono što sam htela da kažem ovim uvodom je sledeće:
Apsolutno nije uslov da se u potpunosti prebacite na određeni sistem ishrane – da biste isprobali poneki recept. Miksujte i kombinujte svoju ishranu kako vama odgovara, vodeći se zdravim razumom (da birate zdravije opcije) i ne robujući pravilima. A ako volite da isprobavate, možda ćete biti radoznali i poželeti da se i poneko makrobiotičko jelo nađe na vašem tanjiru. Obogaćivanje sopstvene kuhinje namirnicama i receptima koji dolaze iz različitih kultura, sa različitih podneblja ili, pak, iz različitih pristupa – kakva je i makrobiotika – put je ka zanimljivijoj i zdravijoj ishrani.
Upravo zato sam bila veoma zainteresovana kada sam saznala da je objavljena knjiga autora Mičija Kušija (zaslužnog za popularizaciju makrobiotičke kuhinje na Zapadu) i Aleksa Džeka, pod nazivom Ishrana za prevenciju raka – Makrobiotički pristup za prevenciju i ublažavanje raka (Harmonija knjige). Poželela sam da naučim više o ovom principu ishrane, ali i da isprobam neka makrobiotička jela. Neću uopšte ulaziti u zdravstveni aspekt ove ishrane (to je vrlo složena tema o kojoj je, ukoliko imate zdravstvenih problema, neophodno posavetovati se sa stručnjacima). Ali evo nekoliko osnovnih informacija.
Šta je, u stvari, makrobiotička ishrana?
Razvio ju je japanski filozof Džordž Osava, kao deo holističkog pristupa zdravlju, koji uključuje različite aspekte životnog stila: od vežbanja i meditacije pa do ishrane. Prema njemu, makrobiotički princip ishrane treba da uskladi organizam s prirodom i donese ravnotežu i harmoniju telu, pa se uzimaju u obzir jin i jang energije određenih namirnica.
Makrobiotička ishrana je pretežno biljna, fokusirana na odabir organskih, lokalno uzgajanih i sezonskih proizvoda. Piramida makrobiotičke ishrane izgleda ovako:
- 40-60% dnevnog unosa čine integralne žitarice, poput smeđeg pirinča, ječma, ovsa, heljde…
- 20-30% dnevnog unosa dolazi od povrća i voća
- 10-25% zastupljene su mahunarke i proizvodi od mahunarki, kao što su tofu, miso i tempeh. Tek povremeno, u malim količinama, konzumiraju se riba i meso.
Važnu ulogu u makrobiotičkoj ishrani imaju i alge, a posebna pažnja se poklanja načinu pripreme hrane, posuđu, kao i samom konzumiranju obroka – dugom žvakanju i tzv. principima svesnosti i zahvalnosti.
Pročitajte i… Kako makrobiotička ishrana deluje na naš organizam? P&O sa dr sc. med. Ninom Bulajić
Isprobajte recepte: Makrobiotika na tanjiru
#1 Miso supa
Jedan je od najpoznatijih recepata iz makrobiotičke kuhinje, a evo verzije recepta koju donosi pomenuta knjiga:
Potrebno: 8 cm suve vakame alge, 1 šolja tanko nasečenog crnog luka, 2 i po šolje izvorske vode, 1 ¼ kašičice miso paste, sitno iseckani mladi luk, peršun, narendani đumbir ili potočarka
Priprema: Na brzinu isperite vakame u hladnoj vodi, potopite ih na tri do pet minuta i isecite na delove od otprilike jednog centimetra. Stavite vakame i crni luk u lonac i dodajte vodu. Sačekajte da proključa, smanjite plamen i ostavite da se krčka od 10 do 20 minuta ili dok ne omekša. Smanjite plamen još malo, tako da supa ne ključa. Sipajte miso u činijicu ili suribači (posuda za mlevenje). Dodajte ¼ šolje bujona i gnječite dok se miso potpuno ne rastvori u tečnost. Uspite ga u supu i ostavite na vrlo blagoj vatri (ne sme da ključa) tri do pet minuta. Poslužite začinjeno mladim lukom, peršunom, đumbirom ili potočarkom.
Napomena: Nemojte zaboraviti da smanjite plamen dok se miso kuva, kako bi se sačuvali korisni enzimi u misu. Opšte pravilo je da na svaku šolju vode u supu ide pola kašičice miso paste. Supa ne sme da bude previše slana ili previše blaga.
#2 Makrobiotički prelivi za salate
Proleće i leto pravo su vreme za sveže salate, a pomenuta knjiga donosi zanimljive ideje za prelive:
- Jednu umeboši šljivu ili kašičicu umeboši paste možete dodati u pola šolje izvorske vode i napraviti pire u suribačiju.
- Razblažite nekoliko kašičica misa u toploj vodi i grejte nekoliko minuta. Dodajte nekoliko kapi pirinčanog sirćeta.
- Koristite stone začine kao što je gomašio.
- Poprskajte s nekoliko kapi umeboši sirćeta.
- Dodajte nekoliko kapi šoja i soka od limuna.
#3 Puding od pirinča
I na kraju, jeste li za zdrav desert? Evo recepta za puding od pirinča:
Potrebno: ½ šolje badema, 3 do 4 kašike tahinija, ¾ šolje izvorske vode, 3 ½ šolje skuvanog smeđeg pirinča, ½ šolje soka od jabuka, ¾ kašičice morske soli, 1/3 do ½ šolje izvorske vode
Priprema: Skuvajte bademe i tahini u ¾ šolje vode i usitnite ih u blenderu. Pomešajte sve preostale sastojke, dodajte im izblendani badem, pa preručite u posudu za pečenje ili kaserolu s poklopcem. Pecite na 175 stepeni C od 45 do 60 minuta.