Biljana Krstić: Zdrav život je srećan život!
„Rukovodim se izrekom da je zdravlje – stalna briga za zdravlje, te se trudim da živim u skladu sa prirodom. Pravilan izbor hrane, uz redovnu upotrebu čajeva, znatno smanjuje rizik od pojave raznih bolesti,“ kaže Biljana Krstić, pevačica neponovljivog glasa, koja je veliki pobornik fitoterapije.
Na koji način rešavate zdravstvene probleme?
Oslonila sam se na „prirodnu terapiju“, pa od lekova koristim samo one homeopatske. U mnogim slučajevima bih dala prednost fitoterapiji u odnosu na zvaničnu medicinu, koja je neprevaziđena jedino u oblasti hirurgije. Raduje me što i ljudi u mom okruženju sve više veruju u lekovitu moć biljaka.
Na osnovu ličnog iskustva, kod kojih zdravstvenih problema biljke mogu biti od pomoći?
Od trenutka kada sam imala probleme sa opekotinama, svima preporučujem preparate „Šaljić“, koji su izuzetni. Meleme sam koristila i koristim u raznim situacijama, pogotovo na letovanju kao zaštitu od jakog sunca. Takođe, odličan je i za ožiljke, kao i za negu lica (Jomelop G, Jomelop E, posebno mentaten). Čudesni melemi crnogorskog travara Jovana Šaljića su definitivno van konkurencije. Svako ko brine o svom zdravlju trebalo bi da ih ima u svojoj kućnoj apoteci.
Postoji li u vašoj porodici neki recept narodne medicine koji se prenosi s generacije na generaciju, jer je provereno dobar?
Moja mama je nasledila od bake neke recepte, koje je primenjivala po potrebi. Kada smo moja sestra i ja imale neke zdravstvene probleme, ona je kao pravi lekar znala da ponudi lek koji je sama pripremala. Sećam se da mi je pričala da ju je, kada je bila dete, njena mama kupala u vodi u kojoj je bila potopljena kopriva, obično na neki praznik, a sve zdravlja radi. To dovoljno govori o tome koliko je narod imao poverenja u lekovite vrednosti mnogih biljaka. Kad smo već kod starih recepata, poznato mi je da se u slučaju upale bešike vezuje izgnječen peršun na mesto gde vas boli i pije se čaj od hajdučke trave, preslice, koprive, zelja i brusnice. Osim toga, dobro je žvakati i semenje bundeve.
Imate li neki poseban savet kako sačuvati glas?
Ne pijem nikada gazirana, hladna, ni pretopla pića, a pre pevanja izbegavam čokoladu i crno vino, kao i sedenje u zadimljenoj prostoriji, budući da mi duvanski dim prilično ošteti glasne žice. Ukoliko se desi da promuknete, najbolje je ćutati. Nemojte čak ni da šapućete, jer to napreže glasne žice. Uveče, pre spavanja, umutite med, cimet i malo konjaka, a zatim pustite da se smesa rastopi u ustima. To je dobar recept protiv promuklosti.
Može li se reći da se zdravo hranite?
Vodim računa o ishrani i trudim se da takav stav prenesem i mojim ćerkama. Zdrav život je srećan život. Živimo u vremenu velikog zagađenja vode, vazduha, njiva, voćnjaka…To nam, neminovno, donosi razne bolesti, zbog čega je važno da konzumiramo zdravu hranu, da budemo fizički aktivni, ali i da imamo „srećne misli“.
Koje voće i povrće je neizbežno u vašoj kuhinji?
Uživam u svom povrću koje, uz žitarice, čini osnovu moje ishrane. Obožavam brokoli, tim pre što je značajan izvor kalcijuma i vitamina A i C, te je svakodnevno na jelovniku kao salata ili prilog. Karfiol, takođe, sadrži sastojke koji štite organizam od raka, jer stimulišu zaštitne enzime. Rado ga kombinujem sa prosom, dok moja deca vole kada ga obarim i napravim salatu sa belim lukom ili musaku sa integralnim pirinčem. Šargarepa je u svakom jelu koje pripremam, pa nije ni čudo što se moja mlađa ćerka Lenka šali da nam nedostaje jedino u torti. U svakom slučaju, nezamenljiv je izvor beta-karotena, antioksidanasa i vitamina A. Paprika je, definitivno, moje najdraže povrće, što je i logično budući da sam iz krajeva gde se ne može zamisliti ni jedan obrok bez nje; bilo da je pečena, punjena, pržena… Odličan je izvor vitamina C, smanjuje rizik od katarakte… S druge strane, voće zauzima pojednako važno mesto u našoj ishrani. U velikoj posudi na stolu uvek je raznovrsna ponuda: jabuke, pomorandže, mandarine…Treba imati u vidu da je voće najhranljivije kada se jede sveže i sirovo, jer ne gubi vitamine i minerale.
Da li ste ćerkama tokom odrastanja dozvoljavali da budu probirljive pri jelu, ili ste strogo insistirali da se hrane što pravilnije?
Decu nisam mnogo forsirala, već sam se trudila da im ugodim i dopuštala im da jedu po sopstvenom izboru. Ponekad bih se uplašila kada bih videla da jedu jednolično, pa sam nastojala da im diplomatski objasnim zašto je važno da uzmu, recimo, malo spanaća. Danas ga obožavaju.
Kupujete li u prodavnicama zdrave hrane?
Da, ima ih nekoliko u koje redovno svraćam. Odlično su snabdevene, a osoblje je vrlo ljubazno, spremno da vam u svakom trenutku pruži potrebne informacije, što je izuzetno važno. Dobro je što ljudi sve više imaju potrebu da kupuju kvalitetnu prirodnu hranu i što biošpajzovi polako osvajaju tržište i promovišu zdrav način života.
Na koji način obezbeđujete dnevnu dozu energije?
Ne postoji neki poseban način koji mi garantuje energiju tokom celog dana, pogotovo što sam stalno u pokretu zbog brojnih obaveza. Ponekad popijem sok koji sama pripremam od celera, jabuke, šargarepe i cvekle. Rano ustajem, uradim neke vežbe za kičmu, a onda popijem čaj i doručkujem kašu od žitarica. Već oko 11 h ponovo nešto pojedem, a do kraja dana imam još jedan obrok.
Kako jačate imunitet, pogotovo tokom zimskih dana?
Jedan od načina da poboljšamo imuni sistem i da se zaštitimo od toksičnih opasnosti sa kojima se susrećemo su prirodni pčelinji proizvodi, posebno propolis koji povoljno utiče na imunološke procese i povećava otpornost. Med je, generalno, idealno prirodno sredstvo za poboljšanje zdravlja i ja ga često koristim. Pčelinji proizvodi doprinose čišćenju jetre, snižavaju holesterol i smanjuju rizik od visokog pritiska i hipertenzije, pluća bolje funkcionišu… Dan bi trebalo početi sa malo meda, mleča, polena ili propolisa. Važno je da se ne uzima u velikim količinama.
Da li volite čajeve?
Volim čajeve, uživam dok ih pripremam i često ih pijem. Banca ili kukica čaj je izuzetan – sadrži tri puta više kalcijuma nego mleko i pomaže u varenju hrane. Omiljen mi je, ipak, čaj od ruzmarina, koji stimuliše cirkulaciju i rad srca. Recept za pripremu je jednostavan: jedna kafenu kašičica listova ruzmarina ide na šolju vode, koja se zagreje dok ne proključa i ostavi par minuta da odstoji. Dva puta dnevno pijem šolju ovog napitka, naravno nezaslađenog. Koprivu koristim često; odlična je protiv infekcija, kapi tinkture koprive delotvorni su protiv malokrvnosti, jačaju zube i kosti, olakšavaju tegobe izazvane artritisom. Čaj od koprive priprema se tako što se 50 g koprive kuva 15 minuta u litri vode, ostavi se preko noći, a narednog dana pije se umesto vode.
Šta koristite za negu lica i tela, a moglo bi da se podvede pod kategoriju – prirodno?
Rado pravim i isprobavam razne maske za lice od voća i povrća. Preporučila bih jednostavnu masku koja je idealna protiv bora: četvrtina banane se ispasira da bude kremasta, nanese se na lice i ostavi 15 minuta da deluje. Spere se prvo toplom, zatim hladnom vodom. Već tridesetak godina odlazim kod moje divne kozmetičarke Nene, od koje sam mnogo toga naučila kada je reč o nezi lica. Koristim isključivo preparate i maske koje mi ona preporuči.
Šta ste tokom putovanja po svetu otkrili i usvojili od drugih naroda, a doprinelo je kvalitetu vašeg života?
Na putovanjima sam, uglavnom, imala prilike da probam interesantna jela iz njihovih kuhinja. U Brazilu sam otkrila nešto što mi uvek pomogne kada imam problem sa grlom. Koren jedne njihove biljke, čijeg naziva ne mogu da se setim, mada mogu reći da je „ljutkasta“ i jakog mirisa, upakovan je u „Cristais de gengibre“. Svaki put kada neko od mojih prijatelja putuje tamo, dobijem po jednu kutiju.
Koji je vaš savet za dug i zdrav život?
Promenite loše navike, težite ka novim, drugačijim i zdravim ukusima. Na poklon ćete dobiti više osmeha i životne radosti.
Eva Čubrović