Bombajski flan by 24Kitchen
Za testo:
- 50 g šećera
- 100 g margarina
- 150 g brašna
- 1 jaje
Za pirinčani nadev:
- 500 ml mleka
- 60 g šećera
- 60 g okruglog pirinča
- 100 ml krem šlaga
- 2 jajeta
- 50 g šećera
- štapić vanile
Za krem:
- 1 zreli mango
- 15 g margarina
- 50 g đumbirovog sirupa
- 50 g šećera
- prstohvat kurkuma
- 6 g želatina
Za dekoraciju:
- 200 ml krem šlaga
- 50 g šećera
- mango
- svež indijski orah
- pistaći
- kokosovo brašno
- rendana čokolada
Način pripreme:
I. lzmešajte sastojke za testo u posudu i sjedinite ih pomoću miksera iIi ručno. Kad se testo oformi, napravite Ioptu od njega i stavite na providnu foliju. Spljoštite ga, uvijte i stavite u frižider da se stegne.
2. Za pirinčani puding na ringlu stavite šerpu s mlekom, šećerom i pirinčem. Dodajte celu šipku vanile I krem šlag. Smesu ostavite na tihoj vatri oko dvadesetak minuta dok so ne zgusne. S vremena na vreme promešajte. Čim se pirinač skuva, odstranite stapić vanile i puding ostavite da se ohIadi. Mikserom umutite jaja i dodajte ih pirinčanom pudingu. Pažljivo ručno promešajte.
3. Okruglu tepsiju fino podmažite. Razvucite ohlađeno testo, obilno ga posipajući brašnom sa svih strana. Prebacite ga na kalup, pritisnite i višak isecite i odstranite nožem. Testo blago izbockajte viljuškom. Preko sipajte pirinčani puding i izravnajte. Flan pecite na temperaturi od 190 stepeni oko pola sata.
4. Za bavarski krem mikserom umutite krem šlag. Mango oljuštite i isecite ga na komade. U tiganj stavite grudvu margarina i dodajte komade manga, đumbirov sirup, sećer i kurkum. Čim mango smekša, smesu sipajte u blender i izmiksajte je. Želatin rastopite u vodi i ostavlte ga da smekša. U posudi izmešajte pire od manga sa želatinom, zatim dodajte umućeni krem šlag, pažljivo promešajte varjačom.
5. Bavarski krem premažlte preko osnove flana. Fino izravnajte. Flan ukraite komadićima manga i semenkama. Pospite kokosovim brašnom i rendanom čokoladom.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen