Bonti torta
Za kore:
- 10 belanaca
- 200 g šećera u prahu
- 300 g kokosa
- 1 vanil-šećer
Za fil:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera u prahu
- 200 g čokolade
- 250 g putera, rum
Za dekoraciju:
- 100 g čokolade
- 4 dl slatke pavlake
Priprema:
Kore:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati mešavinu šećera u prahu i vanil- šećera muteći dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati kokos i polako promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega polovinu pripremljene smese. Sušiti u zagrejanoj rerni na 150 ˚C 60 min. Od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
4. Pečene kore uzdužno preseći dva puta kako bi se dobilo ukupno 6 kora.
Fil:
1. Posebno sjediniti žumanca i šećer pa kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Potom dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi.
2. Ohlađeni fil od čokolade sjediniti sa umućenim puterom, dodati malo ruma i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.
2. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati otopljenom čokoladom.
Izvor: Dobra hrana