Božanstvena torta
Za kore:
- 15 belanaca
- 24 kašike šećera u prahu
- 15 kašika mlevenih oraha
- 6 kašika brašna
Za fil:
- 1,2 l mleka
- 15 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 9 ravnih kašika brašna
- 250 g šećera u prahu
- 300 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
- 300 g čokolade
- 4 dl slatke pavlake
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 8 kašika šećera u prahu uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. U šam od belanaca dodati 5 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i polako promešati varjačom.
3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti 2 dl mleka sa žumancima i brašnom pa sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. Penasto umutiti 250 g margarina sa šećerom u prahu, dodati u ohlađenu smesu od žumanaca i umutiti mikserom.
4. Mlevene orahe preliti preostalim vrelim mlekom.
5. Izdvojiti jednu trećinu smese od žumanaca i u nju dodati poparene orahe, a u ostatak fila od žumanaca dodati 200 g otopljene čokolade i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade, a potom naneti polovinu šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom. Premazati je belim filom, naneti preostali šlag i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati preostalim filom od čokolade.
2. Na umerenoj temperaturi otopiti 100 g čokolade sa 50 g margarina i preliti preko torte.
Izvor: Dobra hrana