Brancin sa začinskim biljem
Sastojci:
- 4 brancina
- 4 čena belog luka
- 4 kašike prezli
- 2 dl belog vina
- 2 dl maslinovog ulja
- ruzmarin, bosiljak
- peršun, majčina dušica
- 1 limun
- 1 kg krompira
- mešavina začina, so
Priprema:
1. Beli luk ispasirati, a svež ruzmarin, bosiljak, peršun i majčinu dušicu sitno iseckati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti beli luk, seckano začinsko bilje, prezle i mešavinu začina po ukusu. Zatim postepeno dolivati maslinovo ulje i mešati da se dobije ujednačena smesa.
3. Brancine oprati i osušiti pa ih napuniti pripremljenom začinskom smesom. Utrobu pričvrstiti čačkalicama.
4. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati punjenu ribu. Preliti je maslinovim uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC. Kada je riba napola pečena, preliti je belim vinom i peći dok ne porumeni.
5. Krompir oguliti i obariti u slanoj vodi, a potom ga iseći na kocke ili okruglom kašičicom izvaditi krugove.
6. Pečenu ribu preliti sokom od limuna i poslužiti uz krompir.
Izvor: Dobra hrana