Budućnost kafe: Da li će 2050. godine biti dostupna svima?
Jedna od važnih tema nedavno održanog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu bila je budućnost hrane. Na ovoj konferenciji ukazano je na značaj poštovanja principa održivog razvoja i činjenicu da će za 30 godina potreba za hranom u svetu biti 60 odsto veća nego danas.
Kako je kafa napitak koji se na globalnom nivou najčešće konzumira nakon vode, tako je među usevima čije uzgajanje podrazumeva vođenje računa o principima održivosti i ova biljka. Svake sekunde, 5.500 ljudi širom sveta uživa u šoljici instant kafe. Međutim, zadovoljstvo ispijanja omiljenog crnog napitka u skorijoj budućnosti može biti dovedeno u pitanje, usled klimatskih promena, bolesti biljaka, loše tehnike uzgajanja i globalnog trenda selidbe ljudi iz ruralnih u urbane krajeve.
Takav scenario bio bi zanimljiv obrt, imajući u vidu da je pre gotovo 80 godina, 1938. u Brazilu upravo ogroman višak plodova ove biljke doveo do kreiranja prve instant kafe, kao rešenja za smanjenje njenih prekomernih količina.
Nedavno istraživanje kompanije Nestlé pokazuje da bi cena kafe u narednih 30 godina mogla da skoči za čak 76 odsto. Studija koja se fokusirala na Arabika zrna predviđa da se do 2050. godine, zbog globalnog zagrevanja, površina na kojoj se uzgaja kafa u Brazilu može smanjiti za četvrtinu, što bi prouzrokovalo povećanje cene. S druge strane, poljoprivreda se može suočiti sa ozbiljnim izazovima zbog vrućina koje mogu da umanje kvalitet useva i povećaju pritisak štetočina i bolesti. Pored globalnog zagrevanja, na poskupljenje kafe može uticati i potencijalni rast cena nafte.
Međutim, dobre vesti su da je ovakva situacija moguća samo u slučaju da se kafa na svetskom nivou ne uzgaja na održiv način. Kako bi se očuvala budućnost crnog napitka za sve koji u njemu uživaju i učestvuju u njegovoj proizvodnji, i organizacije Mreža održive poljoprivrede, Zajednički kod za zajednicu kafe i Alijansa za prašume ulažu napore u promociju međunarodnih standarda održivosti.
Trenutno najbrže rastuće tržište kafe na svetu je primer kako održivi pristup proizvodnji daje odlične rezultate. Zemlja u kojoj je nacionalno piće čaj, Kina, postala je u proteklih nekoliko decenija „svetska sila“ u proizvodnji kafe. Osamdesetih godina prošlog veka, zbog malih prinosa čaja i kukuruza, kineska vlada je ohrabrila poljoprivrednike da gaje kafu. Farmeri su bili obučavani da povećaju prinose i kvalitet zrna, držeći se principa održivosti. Stoga ne čudi što najveći proizvođač kafe na svetu fokus stavlja na saradnju sa lokalnim poljoprivrednicima u Kini, od kojih danas direktno kupuje zelena zrna Arabike. Trud se isplatio, a proizvodnja u provinciji Junan porasla je sa nula u 1988. na 50.000 tona 2014. godine.
Danas 250 agronoma kompanije Nestlé radi sa 170.000 uzgajivača kafe u 15 zemalja, posećujući mala imanja i obaveštavajući farmere o najnovijim tehnikama uzgoja, kako bi dobili najbolje od svojih useva. Tokom 2014, 134.000 farmera je prošlo obuku u oblasti održivog uzgoja. Od 2010. do 2020, ova kompanija će uložiti 350 miliona dolara u projekte održive proizvodnje kafe, kako bi se njene buduće zalihe obezbedile za sve koji širom sveta uživaju u popularnom crnom napitku.