Bundeva je jesenja superhrana, a evo i zašto!

by | oktobar 11, 2024
zašto je bundeva zdrava

Prva asocijacija mnogih kada kažemo jesen jeste bundeva i sve đakonije koje od nje mogu da se naprave. A evo i zašto je bundeva zdrava zapravo!

Bundeva je uistinu nezvanični ukus jeseni, a bez kolača od bundeve i drugih đakonija, sezona ne bi bila ista. Ali, ova popularna zimska tikvica takođe ima neke impresivne zdravstvene prednosti. Evo nekoliko razloga zašto je bundeva jedna od najboljih sezonskih superhrana i zašto bi trebalo da je uvrstimo u dnevni meni!

Zašto je bundeva zdrava?

Bolji vid

Bundeve su bogate beta karotenom, antioksidansom koji naše telo pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže nam da izoštrimo vid, omogućavajući nam da vidimo jasnije pri slabom osvetljenju. Takođe pomaže u održavanju zdravlja mrežnjače i rožnjače. Bundeve su takođe bogate vitaminom C, što smanjuje rizik od razvoja makularne degeneracije i katarakte.

Članak se nastavlja posle reklama

Umanjuju rizik od kancera

Bundeve su prepune hranljivih materija i antioksidanata, što ih čini idealnom hranom za borbu protiv raka. Pošto su bogate vitaminom A, bundeve takođe smanjuju rizik od određenih vrsta kancera, uključujući rak prostate i pluća. Pored toga, bundeve sadrže karotenoide, pigment koji funkcioniše kao antioksidans. Karotenoidi mogu smanjiti rizik od razvoja raka grla, pankreasa, želuca i dojke.

Zašto je bundeva zdrava za srce?

Bundeve su bogate kalijumom, što može pomoći u regulisanju krvnog pritiska, smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara. Takođe sadrže vitamin C, vlakna i antioksidante, koji mogu pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

Jači imunitet

Uključivanje bundeve u ishranu može pomoći našem imunološkom sistemu da postane efikasniji u borbi protiv klica. Bundeve sadrže vitamine C i E, beta karoten, folat i gvožđe, što sve pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema.

Članak se nastavlja posle reklama

Bundeve su dobre za mršavljenje

Bundeve su bogate vlaknima, ali imaju malo kalorija, što znači da vam mogu pomoći da se osećate sito bez povećanja ukupnog unosa hrane. Pošto su tako dobar izvor vlakana, bundeve takođe mogu pomoći u suzbijanju apetita.

Najbolji način da iskoristite zdravstvene prednosti ove sezonske superhrane je izbegavanje visokog nivoa šećera i veštačkih aroma koje se nalaze u poslasticama sa ukusom bundeve. Umesto toga, ispecite bundevu u rerni ili da napravite ukusnu čorbu. Ako kuvate ili pečete sa bundevu, nemojte dodavati šećer već kasnije zasladite medom ili agava sirupom.

Članak se nastavlja posle reklama
La_vanda via Getty