Čaj kao osnovni dodatak jelima u hladnim mesecima
Čaj nije samo odličan napitak u hladnijim danima, već može poslužiti i kao izvrstan dodatak raznim jelima.U pripremi tih jela možete koristiti sušene listiće ili kesice čaja. Ovaj, mnogima omiljeni napitak koristi se u filovima za kolače, u njemu se kuva voće, a u njemu se mogu kuvati riba i meso.
Pri odabiru čaja treba paziti da se aroma slaže s namirnicama, pa se tako voće najbolje slaže s voćnim čajevima, dok je za meso najbolji izbor zeleni i crni čaj, te onaj od jasmina.
Sušeno voće najbolje se slaže sa suvim kolačima i kompotima koji su nezaobilazni slatkiši tokom zimskih meseci. Grožđice tako možete natopiti čajem, s tim da bi trebalo da stoje 10-15 minuta pre nego što ih dodate biskvitnom kolaču ili kuglofu. To će kolaču dati dodatnu vlagu pa neće biti suv.
Na isti način se sušeno voće kao što su kajsije, šljive i kruške mogu staviti u čaj od bergamota na 10 minuta, te dodati kompotu. To će desertu dati savršen aromatičan šmek.
Za razliku od sušenog voća koje samo treba potopiti u čaj, sveže voće se kuva u čaju. Breskve se najbolje slažu s čajem od istog voća, a jabuke s čajem od šipka.
Listiće čaja možete dodati i u preliv za sladoled, krem brule ili panja kotu.
Žele od čaja
Od čaja možete praviti i žele. Dovoljno je da vodu zamenite čajem, dodate želatin i voćni sok po želji. U posudu sipajte 1,3/4 vode, 12 kesica čaja po želji, 1/4 voćnog soka, tri šoljice šećera i kesicu instant-želatina.
Skuvajte čaj, izvadite kesice i dodajte sok i šećer, te kuvajte još dva minuta. Nakon toga dodajte želatin i kuvajte jedan minut. Dobijenu smesu sipajte u kalupe i ostavite da se ohladi pre posluživanja.
Čaj kao marinada
Osim kod deserata čaj možete iskoristiti i prilikom pripreme slanih jela. Riba i meso mogu se dimiti i marinirati listićima čaja, ali i kuvati na njegovoj pari. Umesto vode koristi se čaj, najčešće od jasmina koji ribi daje posebnu aromu.
U pet šoljica vode stavite pet kašičica sušenih listića čaja, kašiku soja sosa, dve kašičice soka od limuna ili sirćeta, te malo soli i bibera. Filete ribe kuvajte na pari 10 do 15 minuta pa potom poslužite.
Kuvanje s čajem Kinezi i Japanci neguju već stotinama godina, te pripremaju patku dimljenu čajem, jaja s aromom čaja i ribu. Amerikanci čaj koriste kao marinadu za piletinu, a Indijci kao začini riži.
Tekst: Life Content
Izvor: 24sata.hr