Čajni venac s lešnicima by 24Kitchen
Za testo:
- 660 g brašna
- 12 g soli
- 1 štapić vanile
- 14 g suvog kvasca
- 360 ml svežeg mleka
- 70 g maslaca
- 70 g šećera
- 1 limun
- 1 jaje za premazivanje
- 1 jaje i 1 žumance za premazivanje
Za punjenje od lešnika:
- 125 g lešnika
- 1 kašičica cimeta
- 100 g šećera
- 25 g javorovog sirupa
- 60 ml vode
- 1 kašika kakaa
Za glazuru:
- 150 g šećera u prahu
- 35 ml svežeg mleka
- 10 g javorovog sirupa
Za ukrašavanje:
- 200 g lešnika
Način pripreme:
1. Za testo napravite rupu u brašnu i u nju stavite kvasac, mleko, šećer i rastopljeni maslac. Pospite so po brašnu, promešajte sastojke i odmah dodajte narendanu limunovu koru i srce vanile. Umesite glatko i elastično testo. Oblikujte kuglu, stavite u posudu i pokrijte folijom. Ostavite testo da stoji sat vremena.
2. U posudu stavite fino samlevene lešnike, cimet, šećer, sirup (možete ga zameniti medom) i vodu. Dodajte kakao.
3. Razvijte testo u koru debljine 0,5 cm i veličine otprilike 40×50 cm. Na razvučeno testo stavite punjenje i ravnomerno rasporedite tako da sa svake strane ostane 2,5 cm slobodno. Razmutite jaje i njime premažite krajeve. Počevši od duže strane zamotajte roladu. Pažljivo je prenesite u posudu, na papir za pečenje, tako da kraj rolata bude na dnu. Oblikujte krug lagano pritiskajući ivice. Zatim rukama oblikujte venac. Makazama, koje ste umočili u hladnu vodu, zasecite ¾ testa na rastojanju od centimetar. Rukama okrenite svaki poluisečeni deo tako da se svaki sledeći položi na njega poput cigle. Roladu premažite razmućenim jajem i ostavite da stoji 45 minuta.
4. Pecite venac na 170 stepeni 30 minuta.
5. Ispecite lešnike u tiganje na malo ulja. Kada se ohlade izlupajte ih.
6. U posudi promešajte sveže mleko, javorov sirup i šećer u prahu pa sve umutite žicom. Nanesite glazuru na venac i pustite da se rastopi. Površinu pospite usitnjenim lešnicima.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen