Cimet: Blagotvorni miris praznika
Cimet je miris praznika koji nas asocira nas na topao čaj i kolače. Ljubitelje ovog začina obradovaće i činjenica da je cimet dobar za zdravlje.
Da li ste znali da samo jedna kašičica cimeta ima isti učinak kao pola šoljice borovnica? Cimet ima prirodna antibakterijska svojstva i posebno je učinkovit protiv ešerihije koli.
Ishrana u kojoj ima cimeta i kurkume smanjuje negativnan učinak masne hrane. Naime, ako dodate malo cimeta u kaloričan obrok smanjiće te nivo triglicerida u krvi za 30 odsto.
Naučnici su otkrili da ekstrakt cimeta koji je bogat antioksidansima smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.
Cimet takođe usporava pražnjenje želuca što smanjuje naglo podizanje šećera u krvi nakon obroka te pojačava delotvornost insulina.
Samo miris cimeta poboljšava naše kognitivne sposobnosti, a unošenje u organizam znatno pojačava funkcije mozga. Cimet ubrzava vizuelno-motoričke reakcije i pojačava koncentraciju. Postoji čak i istraživanje koje ukazuje na to kako cimet smanjuje upale moždanih ćelija nakon udaraca ili moždanog udara.
8 načina kako uvrstiti cimet u svakodnevnu ishranu
- Pospite kafu cimetom umesto šećerom.
- Dodajte malo cimeta ovsenim pahuljicama i žitaricama.
- Zaledite cimet i dodajte ga u vodu ili koktele.
- Zamešajte cimet u puter od kikirikija, ili bilo koji maslac od orašastog voća ili semenki, pa ga koristite kao umak za sveže jabuke ili kruške.
- Dodajte malo cimeta u čorbu od pasulja ili vegetarijanski čili.
- Začinite pečeni karfiol ili špagete s malo cimeta.
- Pospite malo cimeta na kokice.
- Pomešajte malo cimeta sa otopljenom tamnom čokoladom i to prelijte po orašastom i drugom voću.
Ni u čemu nije dobro preterivati, pa tako ni s cimetom. Ne preporučuje se više od pola kašičice cimeta dnevno.
Izvor: tportal.hr, M.K.