CIMET za zdravlje i bistar um

by| jul 8, 2010

Začin koji se u nekim krajevima sveta koristi podjednako u slanim jelima i slatkišima ili napicima ima više korisnih osobina koje blagotvorno utiču na zdravlje.

Cimet

 

Prijatan za nepce, cimet je odličan protiv holesterola, nekih infekcija, prirodni je konzervans, a poboljšava i pamćenje.
 
Cimet je jedan od najpopularnijih začina. Mnogima su sutlijaš, razni kolačići, kao i pita s jabukama nezamislivi bez ovog aromatičnog smeđeg praha. Žvake koje mirišu na cimet ili su deo njihove mirisne note imaju brojnu armiju korisnika.
 
Dok se u većini zapadnih zemalja uglavnom dovodi u vezu sa slatkišima i napicima, u azijskim zemljama neizbežan je sastojak slanih jela. Osim psihičke dobrobiti od uživanja u njegovom ukusu, cimet može pozitivno uticati i na zdravstveno stanje čoveka.
 

Članak se nastavlja posle reklama

Cimet i jabuke

Studije pokazuju da i male količine ovog začina koje se redovno unose putem ishrane mogu sniziti nivo lošeg, to jest LDL holesterola, kao i da može regulisati šećer u krvi, što je naročito važno osobama sa dijabetesom tipa 2.
 
Ono što je manje poznato je sposobnost cimeta da u slučajevima gljivičnih infekcija bude spas kada su uobičajena medicinska sredstva nemoćna. Prema rečima stručnjaka, pokazalo se da cimet, zahvaljujući blagom antikoagulanstskom dejstvu, utiče na to da se u krvi stvara manje ugrušaka.
 
Rezultati istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu u Kopenhagenu pokazali su da je kod pacijenata sa dijagnostikovanim artritisom bol bio primetno manji nakon jednog meseca svakodnevnog unosa kafene kašičice cimeta i meda u jutarnjim časovima.
 
Kada se doda hrani, ovaj začin sprečava razvoj bakterija, a time i kvarenje, što ga čini prirodnim konzervansom. Kognitivne funkcije i pamćenje, sudeći prema rezultatima jednog ispitivanja, mogu se poboljšati udisanjem mirisa cimeta.
 
Grupa naučnika sa državnog Univerziteta u Kanzasu utvrdili su da se cimet odlično bori sa bakterijom ešerihijom koli u nepasterizovanim voćnim sokovima, što je veoma važno u eri preterane upotrebe po zdravlje štetnih materija za konzervaciju hrane. Takođe, ovaj začin bogat je izvor mangana, vlakana, gvožđa i kalcijuma. Kozmetička industrija često poseže za cimetom bilo u obliku praha, komadića ili ulja i sve je više parfema, krema, sapuna i drugih proizvoda sa osvežavajućim mirisom ovog začina.
 
Izvor: RTS

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: