Čokoladna jastuk torta
POTREBNO JE:
- Za koru: 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika brašna, 1 kašika ulja, 1 kašika vode, 1 prašak za pecivo
- Za fil:1 litar mleka, 2 kesice pudinga od čokolade, 3 kašike griza, 5 žumanaca, 5 kašika šećera
- Za žele: 500 g mešavine šumskog voća, 100 ml belog vina, 5 kašika šećera, 6 listova crvenog želatina
- Za šne:5 belanaca, 5 kašika šećera, sok od pola limuna
- Za prskanje kora: sok od dve narandže
PRIPREMA:
Žele
1. Prokuvati belo vino sa šumskim voćem i šećerom, pa dodati želatin pripremljen po uputstvu.
2. Sačekati da se smesa želira i iseći je na kocke.
Kora
1. Umutiti jaja, dodati šećer, pa mutiti desetak minuta dok masa ne pobeli.
2. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, ulje i vodu.
3. Smesu dobro umutiti pa je sipati u papirom obložen pleh i peći na 180 °C oko 35 minuta.
4. Koru ohladiti i iseći na 10 do 12 kriški.
Fil
1. U litru mleka skuvati puding i griz, pa dodati šećer i umućena žumanca. Ostaviti da se fil ohladi.
Finalni postupak
U kalup za tortu asimetrično ređati kore poprskane narandžinim sokom, fil od pudinga i žele od šumskog voća sve dok se ne utroši materijal. Tortu ostaviti da se stegne, pa je prebaciti na tanjir. Umutiti šne od belanaca, šećera i limunovog soka, ukrasiti tortu i zapeći je na 200 °C minut-dva. Ostaviti je da se hladi u frižderu oko dva sata.
Uživajte!
Recept Sanje Gostović iz Inđije
Izvor: Pošalji recept