Čokoladna jastuk torta

by | jun 13, 2012

POTREBNO JE: 

  • Za koru: 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika brašna, 1 kašika ulja, 1 kašika vode, 1 prašak za pecivo
  • Za fil:1 litar mleka, 2 kesice pudinga od čokolade, 3 kašike griza, 5 žumanaca, 5 kašika šećera
  • Za žele: 500 g mešavine šumskog voća, 100 ml belog vina, 5 kašika šećera, 6 listova crvenog želatina
  • Za šne:5 belanaca, 5 kašika šećera, sok od pola limuna
  • Za prskanje kora: sok od dve narandže

PRIPREMA: 

Žele

1. Prokuvati belo vino sa šumskim voćem i šećerom, pa dodati želatin pripremljen po uputstvu.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Sačekati da se smesa želira i iseći je na kocke.

Kora

1. Umutiti jaja, dodati šećer, pa mutiti desetak minuta dok masa ne pobeli.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, ulje i vodu.

3. Smesu dobro umutiti pa je sipati u papirom obložen pleh i peći na 180 °C oko 35 minuta.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Koru ohladiti i iseći na 10 do 12 kriški.

Fil

1. U litru mleka skuvati puding i griz, pa dodati šećer i umućena žumanca. Ostaviti da se fil ohladi.

Finalni postupak

U kalup za tortu asimetrično ređati kore poprskane narandžinim sokom, fil od pudinga i žele od šumskog voća sve dok se ne utroši materijal. Tortu ostaviti da se stegne, pa je prebaciti na tanjir. Umutiti šne od belanaca, šećera i limunovog soka, ukrasiti tortu i zapeći je na 200 °C minut-dva. Ostaviti je da se hladi u frižderu oko dva sata.

Članak se nastavlja posle reklama

Uživajte!

Recept Sanje Gostović iz Inđije

Izvor: Pošalji recept 

Tagovi: