Čokoladna piramida
Za kore:
- 5 belanaca
- 150 g šećera
- 1 kašika brašna
- 150 g mlevenih oraha
Za fil:
- 5 žumanaca
- 125 g šećera
- 1 vanil šećer
- 250 g putera
- 100 g čokolade
Za dekoraciju:
- 100 g krupno seckanih oraha
- 50 g čokolade
- 1 kašika ulja
Kore:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme. Na kraju dodati brašno i orahe, te polako promešati varjačom.
2. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu, poravnati je kašikom, pa peći 20 minuta na 180 °C.
3. Pečenu koru odvojiti od papira i iseći je na 4 trake jednake dužine.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca i šećer te kuvati na pari mešajući sve vreme dok se masa ne zgusne. Dodati izlomljenu čokoladu, pa nastaviti sa mešanjem dok se čokolada ne otopi.
2. Gotov fi l ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti puter i vanil šećer, te dodati u fil i promešati.
Finalni postupak:
1. Pečene kore premazati pripremljenim filom, naslagati jednu na drugu i ostaviti da se ohladi.
2. Ohlađen šnit preseći po dužini dijagonalno kako bi se dobila dva trouglasta oblika.
3. Spojiti dva trouglasta dela tako da se dobije izgled piramide.
4. Piramidu premazati ostatkom fila i utisnuti seckane orahe. Čokoladu otopiti na malo ulja pa preliti preko torte.
Izvor: Dobra hrana