Čokoladni sufle
Potrebno je:
– 400 g čokolade za kuvanje, 215 g putera, 100 g žutog šećera, 200 g brašna tip 400, 3 dl neutralne pavlake, 7 jaja, 200 g pečenih badema.
Priprema:
– Na pari otopite čokoladu, puter i žuti šećer.
– Dobro umutite žicom ili mikserom, a zatim ostavite da se ohladi.
– U drugoj šerpi, takođe na pari, kuvajte neutralnu pavlaku, jaja, brašno i pečene bademe (samlevene).
– Dobro umutite i stavite u frižider.
– Kad se obe mase ohlade, sjediniti ih, vrlo blago mešajući tri do pet minuta, u pravcu kazaljke sata.
– Stavite ponovo u frižider, a zatim naspite ili u kalupe od aluminijumske folije ili u keramičke posudice za sufle.
– Sufle je najbolje peći sedam-osam minuta na 190 stepeni. To je dovoljno da se stvori fina korica a da sredina ostane meka. Ako se peče duže, sufle se pretvori u mafin.
– Sufle servirajte uz kuglu sladoleda od vanile.
Pripremila: Brankica Treskavica
Foto: Mladen Sekulić
Info: Restoran Gabbiano