Čorba od budneve je idealan uvod u jesen!

by | septembar 16, 2021
čorba od bundeve

Čorba od bundeve je naš izbor za ovonedeljnu rubriku #štazavečeru. 

Bundeva je bogata je brojnim vitaminima i mineralima, kao što su vitamin C, te vitamini grupe B – B1, B2, B3, B6, niacin i folna kiselina. Od minerala najviše sadrži kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe. Osim toga, sadrži pektine i celulozu, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, a sastoji se od 90% vode te je idealna dijetalna namirnica jer sadrži malo kalorija. Takođe je izuzetno bogata beta-karotenom, snažnim antioksidansom, koji se u telu pretvara u vitamin A i zaslužan je za zdravlje kože, kose i noktiju.

Pročitajte i… Bundeva utiče na dobro raspoloženje

Pored toga, vitamin A može pomogne u borbi sa infekcijama. Najnovija istraživanja pokazala su da je vitamin A posebno važan za jačanje crevne sluznice, čineći je otpornijom na infekcije. Beta-karoten održava bolji vid, tako što pomaže mrežnjači da apsorbuje svetlost.
Ostali mikronutrijenti u bundevi takođe pomažu u jačanju imuniteta, uključujući vitamine C i E, gvožđe i folate.

Ulje od bundeve takođe je veoma lekovito i upotrebljava se u kulinarstvu. Bogato je omega 3 i omega 6 masnim kiselinama koje daju telu energiju, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa, kao i centralnog nervnog sistema.

Stoga, bundevu treba uvrstiti u dnevni meni, naročito kada joj je vreme, u jesen. Evo i načina kako to možete da uradite.

Članak se nastavlja posle reklama

Čorba od bundeve

Sastojci:

1,2 kg bundeve
1 crni luk
2 čena belog luka
3 šolje supe od povrća
1 šolja vode
1/2 šolje biljne pavlake
so, biber, peršun

Isprobajte i… Čorbu od praziluka

Način pripreme

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Oljuštite bundevu i očistite od semenki. Iseckajte na kockice i stavite u šerpu.
  2. Dodajte iseckan beli i crni luk i prelijte vodom, toliko da prekrije sadržaj.
  3. Zagrejte do ključanja, smanjite vatru i ostavite da se kuva dok ne omekša (oko 30 minuta).
  4. Sklonite sa vatre i propasirajte.
  5. Vratite na ringlu, nalijte supu od povrća, so i biber po ukusu i ostavite da se kuva još 15 minuta.
  6. Sipajte biljnu pavlaku, promešajte i kuvajte još nekoliko minuta. Dodajte svež peršun i poslužite toplo.

Predlog: Uz čorbu možete poslužiti i kockice prepečenog hleba, tost ili bruskete.

 

Članak se nastavlja posle reklama

lepotaizdravlje.rs jenifoto/iStock/Getty Images Plus via Getty Images