Crna čokolada za bolji vid

by | avgust 11, 2011

Tim britanskih naučnika nedavno je otkrio da konzumiranje crne čokolade povoljno utiče na vid. Rezultati istraživanja su pokazali da flavanol, kojim je bogat kakao, poboljšava dotok krvi u mozak i u mrežnjaču oka.
Konzumiranje crne čokolade povoljno utiče na vid, pokazala je najnovija studija naučnika sa britanskog Univerziteta „Riding".

Autori studije testirali su vid 30 muškaraca i žena između 18 i 35 godina, nekoliko sati pošto su pojeli čokoladu normalne veličine.
Test je urađen dva puta, prvi put učesnici u istraživanju su jeli crnu čokoladu, a drugi put belu. Razlika ove dve čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakaou.
Ovog sastojka ima još u grejpfrutu, crnom vinu, zelenom čaju i jabukama.
Da bi izbegli netačne rezultate, naučnici su ispitanicima rekli da im mere količinu masti u krvi nakon unošenja čokolade u organizam.

Nakon što su pojeli crnu čokoladu, učesnici u studiji su pokazali najbolje rezultate na testovima za proveru vida i mentalnih sposobnosti.
Naučnici tvrde da je ishod istraživanja ovakav, jer flavanol, koga u beloj čokoladi ima samo u tragovima, poboljšava dotok krvi u mozak i u mrežnjaču oka.
U prethodnim studijama, naučnici su otkrili da crna čokolada smanjuje holesterol i dobro utiče na trombocite i da bi kakao mogao biti važan deo zdrave ishrane za ljude sa kardiovaskularnim bolestima.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: