Crna čokolada za bolji vid
Tim britanskih naučnika nedavno je otkrio da konzumiranje crne čokolade povoljno utiče na vid. Rezultati istraživanja su pokazali da flavanol, kojim je bogat kakao, poboljšava dotok krvi u mozak i u mrežnjaču oka.
Konzumiranje crne čokolade povoljno utiče na vid, pokazala je najnovija studija naučnika sa britanskog Univerziteta „Riding".
Autori studije testirali su vid 30 muškaraca i žena između 18 i 35 godina, nekoliko sati pošto su pojeli čokoladu normalne veličine.
Test je urađen dva puta, prvi put učesnici u istraživanju su jeli crnu čokoladu, a drugi put belu. Razlika ove dve čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakaou.
Ovog sastojka ima još u grejpfrutu, crnom vinu, zelenom čaju i jabukama.
Da bi izbegli netačne rezultate, naučnici su ispitanicima rekli da im mere količinu masti u krvi nakon unošenja čokolade u organizam.
Nakon što su pojeli crnu čokoladu, učesnici u studiji su pokazali najbolje rezultate na testovima za proveru vida i mentalnih sposobnosti.
Naučnici tvrde da je ishod istraživanja ovakav, jer flavanol, koga u beloj čokoladi ima samo u tragovima, poboljšava dotok krvi u mozak i u mrežnjaču oka.
U prethodnim studijama, naučnici su otkrili da crna čokolada smanjuje holesterol i dobro utiče na trombocite i da bi kakao mogao biti važan deo zdrave ishrane za ljude sa kardiovaskularnim bolestima.