Crni pardajz – novi gastro trend!
Zahvaljujući GMO inženjeringu naučnici su uzgojili crni paradajz koji sadrži više antioksidansa antocijana, a koristi se preventivno kod gojaznosti i dijabetesa.
Već se uzgajaju ljubičaste šargarepe i žute bundeve, a novi gastronomski hit postao je i crni paradajz koji je navodno još zdraviji od dosadašnjih sorti ovog voća. U početku sazrevanja zelene je boje, kao i ‘normalan’ paradajz.
Sortu crnog paradajza prvi su proizveli američki naučnici na Univerzitetu Oregon, a zahvaljujući GMO manipulacijama u njoj su povećali nivo antocijana, antioksidansa koji voću i povrću daje ljubičastu boju.
Ovaj antioksidans ima protivupalno dejstvo, usporava starenje, ali deluje i preventivno kod dijabetesa i gojaznosti. Upravo zbog toga, mnogi ga nazivaju i superrparadajzom.
U SAD-u se već može kupiti, a u EU tek počinje da se uzgaja. Iako postoji mnogo sorti koje su ukrštanjem domaćih crvenih i divljih vrsta paradajza dale crnu, ovaj ‘indigo rose’ paradajz je jedini pravi, tvrde naučnici.
Izvor: Daily Mail