Crno-bela torta
Za koru:
- 250 g mlevenog keksa
- 1 vanil-šećer
- 100 g šećera u prahu
- 150 g putera
- 1,5 dl mleka
- 50 g seckanih lešnika
Za čokoladni fil:
- 5 dl mleka
- 1 puding od čokolade
- 100 g šećera
- 250 g maskarpone sira
- 1 vanil-šećer
- 10 g želatina u prahu
Za fil od vanile:
- 5 dl mleka
- 1 puding od vanile
- 100 g šećera
- 250 g maskarpone sira
- 1 vanil-šećer
- 10 g želatina u prahu
Za dekoraciju:
- 100 g čokolade
- 50 g putera
Priprema:
Kora:
1. Keks sjediniti sa mlekom i ručno izmešati.
2. Posebno umutiti omekšao puter sa šećerom u prahu i vanil-šećerom.
3. Sjediniti smesu od keksa sa puterom, dodati seckane lešnike i dobro izmešati.
Čokoladni fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i vanil-šećer te ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od čokolade pa sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. U prohlađen puding dodati maskarpone sir i umutiti mikserom.
4. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri, a zatim i njega dodati u fil od pudinga i promešati.
Fil od vanile:
1. Fil od vanile pripremiti na isti način kao i fil od čokolade samo čokoladni puding zameniti pudingom od vanile.
Finalni postupak:
1. Od smese za koru u okruglom kalupu ručno oblikovati koru.
2. Preko kore naizmenično kašikom nanositi filove od čokolade i vanile dok se ne potroše. Potom tortu ostaviti u frižideru da se stegne.
3. Čokoladu i puter otopiti na pari i preliti preko stegnute torte.
Izvor: Dobra hrana