Crno-beli kolač
- 400 g pšeničnog mekog brašna
- 150 g integralnog brašna
- 1 svež kvasac
- 150 g šećera u prahu
- 2 kašike kakaoa
- 2,5 dl mlakog mleka
- 100 g putera
- 1 kašičica kristal šećera
- 1 jaje
1. U manjoj posudi sjediniti 1,5 dl mleka, svež kvasac, kašičicu kristal šećera, 1 kašičicu pšeničnog brašna i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje staviti 200 g pšeničnog brašna, sipati nadošao kvasac, mleko, puter i šećer.
3. Postepeno dodavati mešavinu preostalog pšeničnog i integralnog brašna i mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju.
4. Umešeno testo podeliti na dva dela. U jedan deo dodati kakao i dobro izmesiti. Pokriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
5. Oba nadošla testa razvući oklagijom u pravougaonik. Tamno testo sa kakaom staviti na svetlo i urolovati.
6. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, staviti u nju pripremljenu veknu i premazati umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni na 220 ºC dok ne porumeni.