Crveni rižoto
- 500 g očišćenih lignji
- 2 glavice crvenog luka
- 150 g pirinča
- 1 dl soka od paradajza
- 2 sveža paradajza
- 1 dl belog vina
- 0,5 dl soja sosa
- 100 g crnih maslina bez koštica
- 0,5 dl maslinovog ulja
- mešavina začina, biber
1. Lignje oprati i iseći na kolutove, paradajz iseći na kocke, crveni luk što sitnije iseckati.
2. Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati lignje, te i njih kratko propržiti. Dodati pirinač i pržiti na umerenoj temperaturi 5 min. dok ne postane staklast.
3. Dodati sok od paradajza, svež paradajz, belo vino, soja sos i masline. Dinstati na umerenoj temperaturi i povremeno mešati da ne zagori. Kad suvišna tečnost uvri, nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode dok pirinač ne omekša.
4. Pred kraj dinstanja dodati začine po ukusu i promešati.