Crveno voće sa sirupom od bosiljka by 24Kitchen
Sastojci:
- 8 kašika slatke pavlake
- 250 g jagoda
- 150 g malina
- 200 g kupina
- 150 g putera od jabuka
Za mrvice:
- 50 g oljuštenih lešnika
- 50 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 45 g brašna
- prstohvat soli
Za sirup od bosiljka:
- 90 ml vode
- 110 g šećera
- 2 veze bosiljka
Način pripreme:
1. Za mrvice iseckajte lešnike. Stavite ih u činiju i dodajte ostale sastojke. Rukama izmešajte. Nije cilj da dobijete testo, veé da budu što bolje promešani. U plitkom plehu prekrivenom papirom za pečenje ravnomerno rasporedite mešavinu. Pecite mrvice u prethodno zagrejanoj rerni na 165 stepeni, 12 min.
2. Za sirup od bosiljka: skuvajte vodu i šećer. Čim se šećer rastopi i sirup ostane gust, sklonite sa vatre i čekajte da se sirup ohladi. U posudu sa kipućom vodom stavite listiće bosiljka oko 1 min. Izvadite ih cediljkom i odmah ih prelijte hladnom vodom. Nakon toga ih ostavite da se dobro ocede. U blenderu umutite šećerni sirup i listiće bosiljka.
3. Zagrejte sirup od jabuke u šerpici, neprekidno mešajući.
4. Po sredini tanjira napravite liniju od pavlake. Okolo poređajte sveže voće, jagode isecite na pola. Ako crveno voće nije sezonsko, dezert možete da napravite sa mangom i ananasom. Preko pavlake iscrtajte linijice sirupom od bosiljka. Možete da iscrtate i tačkice, na različitim mestima, ali nemojte preterivati jer je ukus veoma jak. Pospite pečene mrvice između voća. Jagode prelijte sa malo toplog jabukovog sirupa.
Savet za vino: Najviše odgovara belo dezertno penušavo vino iz Argentine, region Patagonija.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen