Čudesna torta

by | jun 17, 2013

Cudesna torta

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašika ruma
  • 2 dl mleka

Za fil I:

  • 4 jajeta
  • 200 g čokolade
  • 140 g šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 50 g brašna
  • 250 g margarina
  • 2 kašike ruma

Za fil II:

  • 5 dl slatke pavlake
  • 150 g mlevenih oraha

Za glazuru:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina

Način pripreme:

Kora:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Pred kraj mućenja dodati 25 g šećera i mutiti dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom. Dodati šam od belanaca i promešati.
3. U pripremljenu smesu dodati gustin, brašno, mlevene orahe i polako promešati.
4. Okrugao kalup obložiti papiromza pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru poprečno preseći dva puta kako bi se dobile tri kore. Kore poprskati mešavinom mleka i ruma.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil I:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer, vanil-šećer i brašno pa umutiti mikserom.
2. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i promešati. Pripremljenu smesu kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati malo ruma i penasto umućeni margarin te umutiti mikserom.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil II:

Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i pomešati je sa mlevenim orasima.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade i naneti polovinu šlaga sa mlevenim orasima. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
2. Čokoladu ostavljenu za glazuru otopiti sa margarinom i preliti preko torte.

Izvor: Dobra hrana

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: