Ćureći rolat
Potrebni sastojci:
1,2 kg ćurećeg belog mesa
120 g listova mesnate slanine
2 kašike seckanog bosiljka
1 veza mladog luka
2 čena belog luka
40 g parmezana
100 g kačkavalja
4 kašike maslinovog ulja
50 g putera
2 kašike gustina
8 dl goveđe supe od kocke
1 dl belog vina
mešavina začina, biber
Priprema:
1. Ćureće belo meso zaseći po sredini i ”otvoriti kao knjigu”. Zatim ga staviti u najlon kesu i istanjiti tučkom za meso.
2. Beli luk ispasirati, mladi luk iseći na kolutove, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti bosiljak, beli luk, maslinovo ulje, parmezan, kačkavalj i začine po ukusu, te dobro izmešati.
4. Istanjenu šniclu prekriti listovima slanine. Odozgo premazati filom od bosiljka, posuti mladim lukom i urolovati.
5. Pripremljenu roladu uvezati kuhinjskim koncem.
6. U odgovarajućoj šerpi otopiti puter i na njemu propržiti rolovano meso sa svih strana kako bi porumenelo. Dinstati uz povremeno dolivanje goveđe supe po potrebi.
7. Pred kraj dinstanja dodati belo vino, začine po ukusu i kratko prokuvati.
8. Meso izvaditi iz šerpe i iseći na parčad. U saft od mesa dodati razmućen gustin i kuvati dok se ne zgusne.
9. Rolate od mesa preliti pripremljenim umakom.