Ćuretina u sosu od rena
Sastojci:
- 800 g ćurećeg belog mesa
- 4 lista praške šunke
- 200 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 100 g putera
- 1 l ćureće supe
- 2 jajeta
- 1/2 veze peršuna
- so, biber
Za sos:
- 150 g rendanog rena
- 2 dl kisele pavlake
- 1 dl belog vina
- sok od 1/2 limuna
- 1/2 veze peršuna
- začin C, biber
Za prilog:
- 500 g krompira
- 100 g putera
- 2 žumanceta
- začin C, so
Priprema:
1. Ćureće grudi iseći na 4 šnicle te svaku istanjiti tučkom za meso i začiniti po ukusu. Šampinjone, luk i peršun sitno iseckati.
2. U teflonskom tiganju na puteru propržiti šampinjone i luk, začiniti ih po ukusu i ostaviti da se ohlade. U ohlađenu masu umutiti jaja i peršun.
3. Na istanjene ćureće šnicle staviti po list praške šunke, zatim premazati pripremljenim filom od šampinjona, urolovati i zaviti u foliju.
4. Rolovanu ćuretinu u foliji kuvati u supi 30 minuta.
Sos:
1. Ren prodinstati na puteru pa sipati vino i dinstati dok tečnost napola ne uvri. Zatim dodati kiselu pavlaku, sok od limuna i začiniti po ukusu.
Prilog:
1. Krompir obariti u slanoj vodi, ispasirati ga, sjediniti sa puterom i žumancima, te začiniti po ukusu.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje a pripremljenu masu od krompira sipati u dresing džak.
3. Pomoću dresing džaka istiskivati gomilice na papir za pečenje, dok se ne potroši sav fil od krompira, pa ih peći u rerni dok ne porumene.
Finalni postupak:
Kuvane ćureće šnicle osloboditi od folije te ih poslagati na tacnu za služenje, preliti sosom od rena i služiti uz korpice od krompira.
Izvor: Dobra hrana