Cvetna pogača
Sastojci:
Za testo:
- 600 g brašna
- 1 dl mleka
- 1,5 dl jogurta
- 1/2 kvasca
- 1 kašičica šećera
- 125 g margarina
- 1 jaje
- malo soli
- susam
- 1 kašika ulja
Za fil:
- 150 g praške šunke
- 100 g kačkavalja
- 2 kašike kečapa
- 70 g švapskog sira
- origano
Priprema:
Testo:
1. Sjediniti mlako mleko, šećer, kašičicu brašna i izmrvljeni kvasac. Dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, malo soli, omekšao margarin i jogurt te promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mesiti dok testo ne počne da se odvaja od posude. Umešeno testo prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
Sjediniti seckanu prašku šunku, rendani kačkavalj, švapski sir, kečap i origano pa dobro izmešati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm. Zatim po njemu okruglom modlom prečnika 8 cm izvaditi pogačice.
2. Pogačice unakrsno zaseći na četiri mesta. Na sredinu staviti kašičicu pripremljenog fila, a zatim dve paralelne strane presaviti a njihove krajeve slepiti prema uputstvu sa slike. Na isti način presaviti i preostale dve strane testa tako da se dobije izgled cveta.
3. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim u nju poslagati punjene cvetove. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ˚C.
Izvor: Dobra hrana