Cvetovi s tunjevinom
- 550 g mekog brašna (tipa 400)
- 400 g krompira
- 1 prašak za pecivo
- 200 g putera
- 200 g kulena
- 250 g švapskog sira
- 2 jajeta
- seme lana
- so
Za testo:
- 300 g kukuruznog brašna
- 200 g pšeničnog brašna
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 dl mleka
- 1 jaje
- so
Za fil:
- 150 g tunjevine iz konzerve
- 300 g švapskog sira
- 2 jajeta
- 200 g kačkavalja
- 30 g zelenih maslina sa paprikom
Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti polovinu mlakog mleka, svež kvasac, šećer i kašičicu pšeničnog brašna. Dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U veću plastičnu posudu sipati polovinu mešavine pšeničnog i kukuruznog brašna. Dodati nadošao kvasac, maslinovo ulje, preostalo mleko i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati preostalu mešavinu brašna i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Kačkavalj izrendati na krupno rende pa sjediniti sa švapskim sirom i jajima te dobro izmešati.
2. Masline sa paprikama iseći na kolutove, a tunjevinu izvaditi iz konzerve i ocediti od masnoće.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo istanjiti oklagijom, a zatim kalupom u obliku cveta izvaditi željene oblike.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje i na njega poslagati cvetove od testa. Premazati ih sa malo pripremljenog fila i posuti tunjevinom.
3. U sredinu cveta staviti kolut masline, a ivice testa premazati umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana