Da duže traje: Kako hrani vratiti svežinu
Neretko nam se dešava da zaboravimo na hranu u frižideru iako smo hteli da je iskoristimo sledećeg dana. Pojedinim namirnicama nema spasa, ali u nekim situacijama ipak nešto možete spasiti i iskoristiti za ukusan obrok.
Uvelo zeleno lisnato povrće
Uvenula zelena salata, blitva, kupus ili spanać može se „oživeti“ ako je na kratko potopite u posudu s ledenom vodom. Ubacite u hladnu vodu povrće na tridesetak minuta. Kada ga izvadite, obavezno ocedite i osušite.
Suva riža
Suva, tvrda riža koja je neko vreme provela u frižideru nije lep prizor, a kamoli ukusan zalogaj. U posudu stavite nekoliko kašika vode, dodajte rižu i zagrejte je u poklopljenoj posudi dok voda ne ispari, a riža se dobro zagreje. Na isti način je možete zagrejati i u mikrotalasnoj pećnici.
Osušeni hleb
Od starog osušenog hleba uvek možete napraviti prezle, no ako se nađete u situaciji da vam je hitno potrebna kriška hleba, najbolje da ga umotate u papir za pečenje koji ste prethodno umočili u vodu i zagrejete desetak minuta u rerni. Ako ga grejete u mikrotalasnoj, zamotajte ga u papirni ubrus i zagrejte na dvadesetak sekundi. Nakon što ste hleb na ovaj način zagrejali, moraćete da delujete odmah i pojedete ga što pre jer će se vrlo brzo osušiti i postati tvrđi nego što je bio pre procesa „oživljavanja“.
Salata od juče
Jučerašnju salatu ne trebate bacati u smeće iako izgleda kao da je više ništa neće probuditi iz mrtvih. Ubacite nekoliko listova sveže hrskave salate i jučerašnja salata će biti daleko ukusnija.
Vlažan keks
Keks bi uvek trebalo jesti dok je hrskav, no ako su vaši omiljeni zalogajčići ipak navukli vlagu jer niste dobro zatvorili posudu, ubacite ih u rernu na pet minuta (180°C) da se osuše na vrućem vazduhu.
Izvor: tportal.hr
M.K.