Da li ste za moktel?
Ne, nismo napravili slovnu grešku u naslovu. Reč je o sve popularnijim koktelima bez alkohola. Sam naziv moktel dolazi od kombinacije engleskih reči – mock (imitacija) i koktel.
Nekad se koristio da bi se označili „lažni“ kokteli, koje su poručivali oni koji nisu želeli da konzumiraju alkohol, a hteli su da u društvu deluju cool. Međutim, sada su upravo ovi kokteli – cool. Širom sveta se otvaraju klubovi u kojima se ne služe alkoholna pića, jer je sve podređeno zdravom načinu života. Takvi su, recimo, Club Soda u Njunorku, Redemption u Lodnonu ili Bender u Los Anđelesu. Iako se ljudi u njima okupljaju tek kad padne mrak, „najjače“ piće koje možete popiti je kombuha. Danas ne samo da vam predlažemo da probate moktel, već vam dajemo recept za „Đumbir pivo“.
Potrebno je: 100 gr sitno narendanog đumbira, 3 cl soka od limuna, 2 kašike šećera (još bolje bez njega), 0,5 litra gazirane mineralne vode
Priprema: U kriglu (0,5 litra) sipajte sok od limuna i šećer. Mešajte dok se šećer ne otopi, a onda dodajte narendani đumbir. Potom kriglu dopunite gaziranom vodom.