Danas se zasladite krempitama s keksom
Sastojci:
Za koru:
– 300 g pti ber keksa
– 2,5 dl mleka
Za fil:
– 4 pudinga od vanile
– 200 g šećera
– 1 l mleka
– 3 kašike ruma
– 5 dl slatke pavlake
– 10 g želatina u granulama
Za glazuru:
– 200 g čokolade
– 5 kašika ulja
Priprema:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, 2,5 dl slatke pavlake i šećer, pa kuvati do tačke ključanja.
2. Posebno u preostalom mleku razmutiti puding, te sipati u ključalu smesu i nastaviti s kuvanjem uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne.
3. Skloniti s ringle, dodati rum i promešati.
4. Želatin preliti s 4 kašike hladne vode i promešati, pa kad nabubri, umešati u topao fil da se rastopi.
5. Posebno umutiti preostalu slatku pavlaku u čvrst šlag, a zatim je sjediniti s ohlašenim filom.
6. Pripremiti odgovarajuću dublju tepsiju. Pti ber keks umakati u mleko i njime prekriti dno tepsije.
7. Preko keksa sipati fil, poravnati ga, te prekriti slojem keksa prethodno natopljenim u mleko da bi se formirala gornja kora.
8. Čokoladu rastopiti s uljem i preliti preko gornje kore od keksa.