Danas se zasladite punjenim zapečenim jabukama
Sastojci:
– 6 tvrdih kiselih jabuka
– 375 g švapskog sira
– 120 g neslanih samlevenih lešnika
– 75 g seckane crne čokolade s najmanje 70% kakaoa
– 5 kašika meda
– 1 kašika rendane kore pomorandže
– puter po potrebi
Priprema:
1. Jabuke oprati, pa im malo odseći dno kako bi stabilno stojale u tepsiji.
2. Potom okruglim nožem izdubiti sredinu zajedno s košticama tako da jabuka bude šuplja, ali da zidovi ostanu debljine 2,5 cm.
3. U posudi srednje veličine pomešati švapski sir s lešnicina i čokoladom, pa dodati 3 pune kašike meda i rendanu koru pomorandže. Pripremljenom smesom napuniti jabuke, a potom ih poređati u manju tepsiju premazanu puterom.
4. Punjene jabuke preliti kašikom meda i peći u rerni na 190°C dok pulpa ne omekša.
5. Gotove jabuke preliti preostalim medom i po želji dekorisati čokoladom. Poslužiti dok su još tople.