Danas spremamo: Jevrejski slatki hleb Challah

by | avgust 27, 2017

Danas spremamo Challah, koji se na food portalima nalazi i pod nazivom Jevrejski hleb.

Foto: Coolinarika

Ako ste poželeli da ga napravire, spremite: 485-500 gr hlebnog brašna, 150 ml tople vode, 2 jajeta, 2 žumanceta, 2 kašike meda, 7 gr suvog ili 20 gr svežeg kvasca, pola kašičice soli, 75 gr šećera, 50 ml ulja, limunova korica, 1 kesica vanilinog šećera, gust džem, 1 belance za premazivanje.
Priprema:

1. U toplu vodu staviti med i pustiti da se otopi, dodati kašiku brašna i kvasac, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

2. Brašno prosejati, pa staviti u dublju posudu, dodati jaja, žumanca, so, šećer, limunovu koricu, vanilin šećer i podignuti kvasac, pa mikserom sve zamesiti. Na kraju dodavati po malo ulja, dok se svo ulje ne sjedini sa testom (testo će biti meko).

Članak se nastavlja posle reklama

3. Stavit testo na radnu površinu i umesiti još malo rukom. Ako je lepljivo ili suviše meko, dodavati po vrlo malo brašna, dok se ne dobije meko i ne lepljivo testo.

4. Oblikovati testo u loptu, vratiti ga u sud u kome ste ga zamesili, premazati blago uljem i ostaviti na toplom mestu, da naraste.

5. Naraslo testo staviti na radnu površinu, premesiti i podeliti na 9 jednakih delova, a onda svaki od njih ponovo premesiti, pokriti i ostaviti još dvadesetak minuta da se odmori.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Dok se testo odmra pripremite fil. Potrebno je da imate domaći gusti džem od šljiva, a ako ga nemate , onda dodajte mlevene orahe ili lešnike u pekmez. Gustina je potrebna da ne bi iscurio iz testa.

Foto: Coolinarika

Članak se nastavlja posle reklama

7. Uzeti deo testa, rastanjiti u pravougaonik željene veličine. Stavite džem na početak duže ivice, a zatim formirajte rolat. Od devet delova testa šest napravite sa džemom,  a tri samo rastanjite i zarolajte.

 

8. Rolatiće sa džemom staviti sa leve i desne strane, a prazan u sredinu. Od tri rolatića isplesti pletenicu.

9. Upletene rolate preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu pola sata do 45 minuta, da narastu.

Foto: Coolinarika

Članak se nastavlja posle reklama

10. Narasle pletenice premazati umućenim belancetom, a ako želite pospite susamom Iipecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Ako počne previše da rumeni odgore, prektijte pek papirom.

11. Pečeni hleb ohladiti vrlo kratko u plehu, izvaditi pažljivo i staviti na žicu da se potpuno ohladi. Reckavim nožem za hleb iseći na šnite, posuti prah šećerom i poslužiti uz kafu, čaj ili mleko.